Actualitate

Bătălia aquaparkurilor. Cluj sau Chinteni? Care va fi gata primul

Comuna Chinteni a fost inclusă de Guvern pe lista de finanțare pentru un aquapark. Dacă totul merge conform planurilor, în trei ani aquaparkul ar urma să fie construit. La Cluj-Napoca, autorităţile se chinuie de cel puţin 10 ani să amenajeze un parc acvatic şi au reuşit în tot acest timp să ducă opinia publică cu zăhărelul.

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru aquaparkul din Gheorgheni. Licitația pentru studiu de fezabilitate la proiectul „Aqua Park Indoor & Outdoor și parcare - zona verde est Cluj-Napoca” a fost estimat la aproape un milion de lei (948.865 de lei). Banii vin din bugetul municipiului, iar ofertele se pot depune până în 6 septembrie.

În primăvară, primarul Emil Boc a cerut în Consiliul Local un vot de principiu pentru demararea studiului de fezabilitate privind construcția acestui aquapark.


Boc: Aquaparkul costă 15,20,30 de milioane €

Potrivit edilului, construirea unui aqua park şi a unei baze sportive va avea loc pe o suprafaţă de 16,5 hectare în Gheorgheni în fosta pepinieră Becaş. Costurile realizării aqua park-ului se ridică la suma de 30 de milioane de euro. Potrivit municipalităţii, aqua parkul se va ridica pe aproximativ 11-12 hectare “şi va conţine cele mai moderne dotări în domeniu”, iar pe o suprafaţă de aproximativ 4 hectare de teren ar urma să se realizeze o bază sportivă pentru performanţă în Cluj-Napoca “pentru U Cluj, dar şi pentru celelalte echipe, CFR Cluj sau altele”.


“Partea care ţine de realizarea aquaparkului, o lucrare care se cifrează undeva la 15-20-30 de milioane de euro, propunem să o realizăm în privat, cu o firmă privată care va fi selecţionată potrivit procedurilor de achiziţie publică, mă refer la un contract de concesiune lucrări. Pentru a se putea demara investiţia avem nevoie de aprobarea în Consiliul Local a studiului de fezabilitate, a studiului de oportunitate şi a masterplanului. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie nişte cheltuieli făcute”, spunea Boc într-una din ședințele de Consiliu Local.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus că cele 12 hectare pentru aqua park se vor împărţi în felul următor: două zone de câte patru hectare pentru partea de aqua park interior plus exterior, plus o parte de parcare pe aproximativ trei hectare de teren pentru a fi amenajate 800 de locuri de parcare.


“Pe partea de exterior, am gândit minim cinci tobagane, care să aibă o înălţime echivalent cu un bloc de 6 etaje. Practic, ne dorim să fie un aqua park modern. La fel, avem o zonă creionată pentru copiii între 3 şi 7 ani care să fie restricţionată, iar la partea de interior acest aqua park va fi dotat cu parte de spa, saună, înfrumuseţare, diverse tratamente, iar inclusiv la exterior ne-am gândit să amenajăm tobogane care să fie folosite şi funcţionabile şi pe perioada iernii. Terenul este într-o zonă care se potriveşte, iar în acest moment avem în discuţie să demarăm şi un studiu de trafic pentru a falicita cât mai uşor accesul la această infrastructură”, a spus Tarcea.

Emil Boc a spus că aqua park-ul este “una dintre nevoile actuale ale Clujului”.


Chinteniul știe deja cum va arăta aquaparkul

20 de milioane de euro va costa aquaparkul ce urmează a fi construit în comuna Chinteni. Banii provin din fonduri guvernamentale. Proiectul aquapark Chinteni va avea o suprafaţă de 6,6 hectare. Construcţia urmează sa fie demarată în primăvara lui 2019 şi urmează să fie finalizat in 2 ani.  Primarul din Chinteni, Lucia Suciu, spunea că în curând va trece la licitația de execuție


„Lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor și vor dura aproximativ 18 luni. Va fi cel mai mare aquapark din toată Tranilvania și va atrage foarte mulți turiști de pretutindeni”, spune Lucia Suciu.

Tot în cadrul acestui proiect finanţat de Ministerul Turismului este inclusă şi amenajarea Lacului Chinteni, cu un spaţiu special pentru pescuit şi hidrobiciclete.

”În urmă cu 3 ani de zile am început să muncim la aceste studii de fezabilitate în ceea ce priveşte amenajarea unui aquapark pe o suprafaţă de 6,6 hectare şi amenajarea lacului Chinteni. În momentul în care am avut gata studiile de fezabilitate le-am depus la Ministerul Turismului. În momentul de faţă avem un studiu de fezabilitate acceptat de Ministerul Turismului. Pe lacul Chinteni se va putea pescui, vor fi hidrobiciclete, trasee amenajate prin pădure și multe alte activități. Va fi ceva european, cu adevărat. Deschidem porțile tuturor clujenilor", a declarat Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni, la un post de radio.

Potrivit lui Suciu, investiția se ridică la suma de 20 de milioane de euro.

”Acest aquapark este foarte bine structurat, foarte bine gândit. Am cerut proiectanţilor să prevadă o zonă pentru parcări, sunt prevăzute peste 1000 de locuri de parcare pe zona respectivă. Acest aquapark se va construi într-o zonă de pantă. La bază avem zona pentru cei de vârste mici, pe urmă venim pentru persoanele de vârsta mea care nu mai au adrenalină la maxim, iar în partea de sus este doar pentru acei tineri care doresc să utilizeze toboganele care vor fi la peste 20 de metri înălţime. Valoarea totală a investiţiei, amenajarea lacului şi aquapark-ul se ridică la 20 de milioane de euro. Aceasta este suma prevăzută în studiile de fezabilitate. Cu siguranţă, când vom avea licitaţiile publice încheiate, suma va fi mai mică. Partea financiară va fi alocată de la începutul anului viitor. Anul viitor va fi licitația, iar termenul de execuție este de doi ani de zile. Proiectul va începe și va fi ceva nemaivăzut”, a mai spus edilul.

Ea susține că în incintă vor exista și locuri de cazare și un centru SPA care să deservească și în sezonul rece.

Întrebată de moderatori dacă s-a inspirat de undeva în realizarea acestui aquapark, Lucia Suciu a răspuns: „Nu m-am inspirat de niciunde, nu doresc un şablon. Doresc un aquapark unic la nivelul Transilvaniei, la standarde europene. Din fiecare loc prin care am trecut şi dacă am văzut ceva care mi-a plăcut, am memorat şi am încercat să fie altceva la Chinteni. Încerc să vin cu nişte fântâni subterane prin care curge apă şi pe unde veţi putea trece cu nişte bărcuţe în cadrul aquapark-ului. Sunt foarte multe chestiuni şi dacă vom reuşi să le implementăm, acest proiect va fi unic nu numai la nivelul Transilvaniei."

Distanța dintre Cluj-Napoca și Chinteni este de doar 14 kilometri.

Boc nu a găsit soluţii pentru aquapark de ...10 ani

Primarul Emil Boc a promis încă de la primul mandat că la Cluj-Napoca se va ridica într-un timp foarte scurt un aquapark. În tot acest timp, locuitorii Clujului, oraș de cinci stele,  sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometri la Turda, Cojocna, Dej sau Gherla, pentru a face o baie la un ştrand public sau să se înghesuie în cele trei ştranduri din oraş: Sun, Clujana şi bazinul olimpic al Universităţii Tehnice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter