Actualitate

Se schimbă regulile pentru finanțările ONG-urilor. Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de 12 mil. € la Primăria Cluj-Napoca

După controalele Curții de Conturi și descoperirea unor prejudicii de milioane de lei anual, Primăria Cluj-Napoca modifică regulamentul privind regimul finanțărilor nerambursabile de la bugetul local alocate ONG-urilor.

Potrivit noului regulament, Primăria Cluj-Napoca ar putea putea rezilia contractele dacă ONG-urile comunică informații confidențiale privind proiectul sau dacă folosesc banii în alt scop decât pentru cele stabilite.

Potrivit municipalității, “necesitatea aprobării unui nou regulament rezultă din procesul de aplicare a regulamentului actual”.


„De asemenea, în urma controlului Camerei de Conturi a județului Cluj au fost făcute unele recomandări, altele au fost propuse de către comisia de analiză și selecție a proiectelor. Astfel, în cadrul regulamentului pus în dezbatere publică s-a propus stipularea unei prevederi privind obligația de a prezenta totalitatea cheltuielilor efectuate și a veniturilor încasate de către beneficiarii de finanțări nerambursabile. S-au mai propus prevederi privind rezilierea contractului de finanțare, care pot fi reziliate de plin drept fără a fi necesară intervenția instanței de judecată de la data primirii notificării prin care părții în culpă i s-a adus la cunoștință faptul că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale”, se arată în proiectul de hotărâre privind noul regulament care va fi votat în ședința de Consiliu Local de miercuri.

Potrivit regulamentului, “contractul poate fi reziliat, printre altele, în următoarele cazuri: neimplementarea activității proiectului așa cum sunt stipulate acestea în cererea de finanțare, comunicarea de informații confidențiale fără consimțământul prealabil scris al autorității finanțatoare, cheltuirea oricărei sume primite de la primărie în alte scopuri decât pentru activitățile finanțate prin contract”.


Noul regulament mai prevede și faptul că nu se acordă finanțări nerambursabile pentru activități ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului. Decontările contractelor de finanțări nerambursabile trebuie însoțite de contribuția beneficiarului oportună proiectului asumată prin contractul de finanțare nerambursabilă.

Între altele noul regulament prevede și acoperirea cheltuielilor cu salariile echipei de implementare a proiectelor finanțate de municipalitate: “cheltuielile de personal pot fi acoperite pentru remunerația salariaților solicitantului, care desfășoară activități în cadrul proiectului (echipa de implementare a proiectului), numai aferent perioadei de realizare a acestuia”, arată noul regulament.


Consilierii locali PSD acuză

Consilierii locali PSD solicită publicarea de urgență a rapoartelor Curții de Conturi privind alocările Primăriei Cluj-Napoca pentru proiectele finanțate prin alocări nerambursabile, precum și stadiul proceselor pe care Primăria Cluj-Napoca le are cu Curtea de Conturi a României.


“Curtea de Conturi a României stabilea faptul că alocările de finanțări nerambursabile se fac în mod nelegal, fără respectarea legii și, mai mult, fără a se ține cont de recomandările făcute. Pe această cale, îi solicităm primarului Emil Boc să ne spună de ce a blocat publicarea tuturor rapoartelor Curții de Conturi în ultimii 4 ani, care sunt motivele pentru care a ales să nu modifice regulamentul finanțărilor din fonduri nerambursabile până acum, de ce a ales doar în ultima clipă să modifice regulamentul finanțărilor, într-un mod total netransparent și care este stadiul proceselor Primăriei Cluj-Napoca cu Curtea de Conturi și care este suma totală stabilită ca prejudiciu”, transmite PSD Cluj într-un comunicat.

Prejudicii de 12 milioane de euro


Prejudicii de 56 de milioane de lei au găsit inspectorii Curţii de Conturi la Primăria Cluj-Napoca conform Raportului privind Finanţele Publice Locale pe anul 2016. “Unitatea Administrativ Teritorială Cluj-Napoca a avut, în 2016, prejudicii de 56 de milioane de lei şi abateri financiar-contabile de 112 milioane de lei”, se arată în sinteza raportului de audit realizat de Curtea de Conturi Cluj în perioadele 18.04.2017 – 28.06.2017 şi 02.11.2017 – 13.12.2017.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

„Eu cred că poziţia Curţii de Conturi este nelegală şi că instanţa o va desfiinţa. Ce spune Curtea de Conturi, în principiu: «Toate ONG-urile care organizează evenimente culturale, dacă vând un bilet, cum face TIFF-ul de exemplu, înseamnă că obţin profit şi nu pot fi finanţate». Ceea ce nu înţelege Curtea de Conturi, după părerea mea, este că nu putem pune semnul de egalitate între o societate comercială care obţine profit, iar apoi patronul îşi scoate dividendele şi duce banii acasă sau merge în vacanţe exotice, şi un ONG, care dacă obţine profit, prin specificul ONG-urilor, banii nu se duc în dividende şi în concedii de lux, ci în alte evenimente, filme sau spectacole, adică în scopul specificului obiectului lor de activitate" (declarație dată în 2017)

Ultimele Stiri
abonare newsletter