Actualitate

Cât de mult s-a schimbat temperatura în Cluj şi în Capitală, în ultimii 40 de ani

Atât în România, cât şi în restul lumii, temperaturile au crescut drastic în ultimele decenii, trecând din ce în ce mai multe ori de limita suportată de corpul uman, mai exact 32 grade Celsius, în principal din cauza modificărilor climatice provocate de om. În Cluj, până în anul 1990, temperaturile ridicate au ajuns să fie prezente în doar trei zile pe an.

În România, temperaturile vor fi ridicate chiar dacă autorităţile iau măsuri până la sfârşitul secolului pentru reducerea emisiilor. Însă, dacă autorităţile nu iau niciun fel de măsuri, temperturile vor ajunge la niveluri extreme, scrie Mediafax.

Măsurile care trebuie luate de autorităţile din România sunt prezentate în Acordul de la Paris. Majoritatea ţărilor semnatare nu le respectă însă.


În Cluj, în anul 1980, doar într-o zi pe an temperaturile au atins limita de 32 de grade.

Până în anul 1990, temperaturile ridicate au ajuns să fie prezente în doar trei zile pe an, iar în anul 2000, situaţia s-a modificat doar cu o zi, ajungând la patru zile. Aceeaşi creştere s-a înregitrat şi până în anul 2010, ajungând la cinci zile.


În prezent, în şapte zile pe an temperaturile întrec limita suportabilă pentru organismul uman.

Până la finalul acestui secol, temperaturile de peste 32 de grade vor fi resimţite de clujeni în maxim 17 zile pe an.


În anul 1980, în Bucureşti, temperaturile maxime atingeau 32 de grade timp de aproximativ nouă zile pe an. În cazul în care nu vor fi luate măsuri, limita de 32 de grade va fi depăşită în aproximativ 39-72 zile pe an.

Până în anul 1990, numărul de zile în care termometrul arăta peste 32 de grade a crescut la 15.


În anul 2000, temperaturile caniculare au fost resimţite în aproximativ 21 de zile de către bucureşteni, iar în anul 2010, în aproximativ 26 de zile.

abonare newsletter