Actualitate

Preşedintele Academiei, Ioan Aurel Pop: Când celebrăm Ziua Naţională, triumfalismul nostru trebuie să fie ponderat

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat, luni, că "triumfalismul" românilor ar trebui "să fie ponderat", atunci când este celebrată Ziua Naţională de 1 Decembrie, precizând că această sărbătoare trebuie să îndemne "la mai puţine discursuri şi la mai multă acţiune".

"Acum un secol, România exista demult. Înaintaşii noştri, bine conduşi de elită, au reuşit atunci un act major. S-au adunat cu toţii sub acelaşi edificiu naţional, aşa cum au făcut cei mai mulţi europeni de atunci, ceea ce nu este puţin lucru. Prin urmare, când celebrăm Ziua Naţională de 1 Decembrie, triumfalismul nostru trebuie să fie ponderat, pentru că Marea Unire n-am făcut-o noi, ci acei mari oameni de stat (...), pe de o parte, iar pe de alta n-am reuşit încă să le pregătim nepoţilor şi strănepoţilor o Românie mai bună pentru următorul secol. Sărbătoarea noastră trebuie să ne dea de gândit, să ne îndemne la mai puţine discursuri şi la mai multă acţiune", a spus Ioan-Aurel Pop, potrivit Agerpres.

Totodată, preşedintele Academiei a precizat că românii nu trebuie să aibă complexe de inferioritate şi de superioritate.

"Cum nu există popoare inferioare şi popoare superioare pe lumea asta, nici noi nu trebuie să avem complexe de inferioritate şi de superioritate. Am trăit în istorie câteva momente sublime, câteva momente penibile şi multe momente obişnuite de viaţă derulată tern, cotidian, cu grija zilei de mâine, cu gândul la coarnele plugului şi la sabie, la copii şi la părinţi, la vreme şi la vremuri. N-avem motive, prin urmare, să ne victimizăm şi nici să ne credem idoli", a subliniat Pop.

Potrivit acestuia, în prezent, România este "o ţară de ţări", românii fiind risipiţi "până în California şi în Australia".

"Când vom urma exemplul acelor bărbaţi de stat şi femei - căci Regina Maria a fost unul dintre acei bărbaţi de stat între ghilimele, care a ştiut să-şi joace rolul în istorie -, când vom urma exemplul acelor bărbaţi de stat şi când vom avea frescele vieţii românilor din toate ţările mai mici ale românilor, (...) atunci vom putea încerca reconstituirea frescei celei mari a anului 1918 la români, adică la românii văzuţi în ansamblul lor şi ce frumos se vor rândui atunci toate din trecut şi din prezent pentru a ne face un viitor şi cum vor înceta vrajbele şi cum se va potoli furtuna", a mai afirmat Ioan-Aurel Pop

Ultimele Stiri
abonare newsletter