Actualitate

Sute de clujeni s-au înscris la crosul creat pentru a cinsti amintirea păstorului Donát

Peste 350 de persoane de toate vârstele s-au înscris zilele acestea la prima ediție a Crosului ZCMC-DONATON, organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Înscrierile s-au încheiat joi, 23 august, dar alergătorii se vor mai putea înscrie înaintea startului, în limita locurilor disponibile.

Startul competiției va fi dat sâmbătă, 25 august, ora 11.00, lângă scena de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Participanții își vor testa rezistența fizică pe distanțele 1,8, 5 și 10 kilometri, traseul fiind: str. M. Kogălniceanu – str. Emmanuel de Martonne – str. Ion C. Brătianu - str. Hermann Oberth - str. Baba Novac – str. Ion C. Brătianu - str. Hermann Oberth – Bulevardul Eroilor – Universității – str. M. Kogălniceanu - str. Emmanuel de Martonne - str. Ion C. Brătianu - str.  Hermann Oberth – str. M. Kogălniceanu.


Numerele de start și brățările vor putea fi ridicate de participanții la DONATON astfel:

vineri, 24 august, între orele 16.00-20.00, de la standul amenajat în acest sens, aflat lângă standul Info de pe strada Kogălniceanu


sâmbătă, 25 august, între orele 9.00-10.30 din centrul de concurs care va fi amenajat lângă START

Atât la sosire, cât și pe traseu vor exista puncte cu răcoritoare, iar primul ajutor se va acorda pe tot parcursul competiției. Totodată, adulții care finalizează cursa vor avea la dispoziție, spre hidratare, un butoi de bere. Fiecare alergător care va trece linia de sosire va primi o medalie și un bilet de participare la degustarea vițelului prăjit la proțap, un eveniment organizat în cadrul festivalului.


Crosul ZCMC-DONATON a fost creat pentru a cinsti amintirea curajosului păstor Donát.

Legenda spune că într-o noapte, în urmă cu 400 de ani, aflându-se cu turma la păscut în pădurea Hoia, păstorul Donát a zărit oastea otomană pregătită să atace orașul prin locul care astăzi se numește Tăietura Turcului. Asemeni eroului grec de la Marathon, păstorul a fugit să ducă vestea concetățenilor săi. A trecut pe nerăsuflate de poarta Mănășturului și nu s-a oprit până la primărie. Acolo a spus ce a avut de spus, după care, din cauza emoției și a efortului, a căzut mort. Oastea orașului însă s-a adunat numaidecât și a reușit să-i alunge pe inamic. Drumul parcurs de păstor poartă și azi numele de Donát (Dontah).

abonare newsletter