Actualitate

Un tânăr din Florești atrage atenția șoferilor. Degeaba așteaptă centura dacă nu e civilizație în trafic

Un tânăr din Florești a atras atenția concetățenilor voștr că pentru ca aglomerația din fiecare dimineață și fiecare seară poate fi cât de cât evitată, în cazul în care sunt respectate câteva reguli simple de circulație.

Codrin Cătălin Țurcanu, un tânăr care circulă zilnic pe ruta Florești-Cluj și apoi invers, a încercat să atragă atenția locuitorilor din Florești cu privire la faptul că nu este suficient ca administrația locală să construiască diverse drumuri ocolitoare. Acesta susține că este  nevoie ca fiecare participant în trafic să respecte regulile de circulație, dar și cele de bun simț pentru fluidizarea traficului. Astfel, a întocmit o listă pe care a publicat-o pe grupurile în care sunt înscriși locuitori ai comunei, de pe rețelele de socializare.

„1. Pe banda a doua depășești/devansezi, apoi te duci liniștit pe prima bandă; și când nu e aglomerat, eu pățesc să fiu SINGUR pe banda 1, la semafor de exemplu, și pe banda doi mașini câte încap în oglindă să văd. Doamne feri să mergeți ca sarakii pe prima bandă;
2. Dacă mergeți pe prima bandă pe principiul "îs pe prima bandă fac ce vreau" și aveți 30 km/h , iar nu e prea sănătos. Scopul e să fluidizam traficul, să mergem legal dacă se poate, iar dacă cineva vrea să aibă viteză peste limită nu e problema noastră, că nu suntem polițiști în civil;
3. Degeaba mergem pe prima bandă dacă avem distanță între noi și cel din față încât să încapă două M26. Să nu mai spun de cei de pe a doua bandă care adorm la volan, ăia merită multe mure de sezon;
4. Dacă tot mergi pe b1 sau b2 și ai ațipit puțin, când vezi că cineva semnalizează să intre în fața ta, fix atunci îți amintești să conduci și să dai blană doar ca să îl flash-uiesti pe respectivul și să arăți că de fapt e strada ta primită moștenire de la mama mare?
5. La fel cum nu armele ucid ci cei care le folosesc, la fel nici mașinile nu fac accidente ci boii de la volan. 3/4 din adormiții de la volan nu ar lăsa telefonul din mână nici morți.
6. Dacă undeva pe drumul ăsta ai în câteva locuri interzis la stânga sau la dreapta, respectă indicatoarele și marcajele. Că alea nu îs doar pentru muritorii de rând și tu, mare zeu ai voie. Iar dacă faci coloană după tine că vrei tu să freci meciul și 3 din patru șoferi te trimit înapoi la doamna mă-ta, atunci ar fi cel mai bine pentru toți să te duci.
7. Nu contează ce numere ai, înțelege că venim aici cam de peste tot. Dacă nu îți convine, nu e cazul să ne trimiți pe noi înapoi ci mai bine te duci tu în pădure, sapi o groapă și te ascunzi acolo cu mentalitatea asta. 
În rest, drumuri bune că imediat începe școala!”, a scris Codrin Cătălin Țurcanu.


Cu toate că scrise sub o formă dură, gândurile tânărului aveau cele mai bune intenții. De altfel, internauții nu au perceput acțiunea lui ca una pozitivă și astfel au venit mesajele în care a fost criticat.

„Profundă postare, chiar mă gândeam că ai clocit ceva vreme la ea... Bravo... Dar întreb, prima mine, așa ca idee... Chiar te poți amăgi cu asta? Adică tu chiar crezi că ai făcut un bine comunității, dându-te în felul acesta cu posteriorul de pământ?”, a scris Alexandru Mureșan.


„Ce ne-am face noi („țăranii, proștii și sărăkiile) fără „profesori” de legislație rutieră care se zbat în chinuri să revoluționeze traficul?! Cum am supraviețuit până să apară Facebookul?” a comentat un alt internaut.

Din cauza aglomerației cu care floreștenii se confruntă zi de zi, așteaptă Centura ocolitoare de Sud care pe o mană cerească. Drumul ocolitor trebuia să fie gata în 2016, dar a stat blocat doi ani din cauza problemelor legate de exproprieri.


 

Cu toate acestea, primarul din Florești, Horia Şulea, spunea în februarie 2018 că aici se lucrează intens. În realitate nici măcar exproprierile pe amplasament nu s-au făcut în totalitate.


Acum, primarul s-a răzgândit şi spune că nu se mai lucrează alert. Şulea s-a supărat pe Diferit (executantul lucrărilor) și ia în calcul anularea contractului.

Motivul invocat de Șulea este legat de majorarea tarifelor pe care le solicită firma Diferit. Cum va anula contractul nu se știe. Și de ce s-a supărat pe executant când el, primarul, nu a fost în stare, atâția ani, să rezolve problemele legat de exproprieri. De ce Horia Șulea caută țap ispășitor când el nu este în stare să se țină de partea sa de contract, respectiv rezolvarea problemei exproprierilor? Pe de altă parte, Guvernul nu a emis încă o Hotărâre pentru parcelele Unității Militare din Florești, unitatea militară care împiedică dezvoltarea Floreștiului.


 

abonare newsletter