Actualitate

Smida Jazz Festival, o oază de liniște, în inima munților Apuseni

Smida Jazz Festival, ajuns la cea de-a treia ediție, a reușit să adune în acest an mii de festivalieri iubitori de jazz, liniște, munte și aer curat.

În fiecare vară, zona județului Cluj răsună pe ritmurile festivalurilor de muzică, iar oameni din întreaga țară, chiar și din străinătate, cu bagajele în spate, vin în inima Transilvaniei ca să petreacă zile întregi. Untold, Electric Castle, Mox sunt doar câteva dintre evenimentele la care mii de oameni participă anual. Marea majoritate vin, desigur, pentru muzică, să petreacă câteva zile dansând, sărind și bucurându-se de atmosferă. Însă, în urmă cu trei ani, un nou festival, puțin mai ieșit din comun, pentru un public mai restrâns, și-a făcut apariția pe lista evenimentelor de vară ale județului Cluj. Acesta este Smida Jazz Festival, care a devenit, în timp, o oază de liniște printre atâtea ritmuri nebunești.

Un festival pentru iubitorii de jazz


În acest an, trupe de jazz din țară și din străinătate au concertat la Smida, comuna Beliș, chiar în Parcul Natural Apuseni. Aici, familii cu copii, îndrăgostiți cu căței, singuratici, toți pot găsi puțină relaxare. Aici, oamenii vin cu cortul, cu sacii de dormit, iar de cele mai multe ori rămân să doarmă chiar în fața scenei, înfofoliți în sacul de dormit, fiindcă atmosfera este prea frumoasă, iar muzica prea bună.

În acest an, serile s-au umplut de ritmurile formațiilor: Muntet (România), Immortal Onion (Polonia), Portico Quartet (Marea Britanie), KRiSPER (România), Barabás Lőrinc Quartet (Ungaria), Kimmo Pohjonen (Finlanda), Paperjam (România), Sons of Kemet (Marea Britanie), Spirit Cave - Marilyn Mazur, Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Jan Bang (Danemarca/Norvegia).


Liniște, relaxare, aer curat și voie bună

În timp ce unii festivalieri se bucurau de concerte, alții gustau mâncare tradițională, printre un gulaș bun, picant sau cei care nu sunt prea prietenoși cu carnea, au putut alege între numeroase mâncăruri vegetariene sau vegane. Organizatorii s-au gândit la toate, deși, printre festivalieri, s-a spus că prețurile au fost puțin cam piperate.


„Unele feluri de mâncare erau la preț decent, însă altele, erau exagerat de scumpe, luând, desigur, în considerare, raportul calitate preț. Am fost mai mult decât susprins să văd că o plăcintă cu brânză era 12 lei. Desigur, au fost și vendori care au uimit prin calitatea preparatelor”, a spus Rareș, care se afla pentru prima dată la festival.

Alți participanți povesteau la un pahar, se întindeau pe pături sau pe perne. Alții se jucau cu câinii, în timp ce, un semn pe care scria Smida Jazz Festival, care își schimba la câteva secunde culorile, devenise punct de întâlnire printre stelele care acopereau cerul seară de seară.


Activități recreative

 Fiindcă festivalul în sine a fost gândit asemenea unei vacanțe, pe timpul zilei, participanții au putut să își reîncarce bateriile, cu mic, cu mare, fie bucurându-se de peisaj, fie luând parte la activitățile pregătite de organizatori și de partenerii acestora. Printre acestea s-au numărat activități recreative precum yoga, o vânătoare de comori, tururi prin împrejurimi alături de ghizi, dar și educative, precum lecture publice cu autori, club de lectură, diverse ateliere.


Astfel, festivalierii au putut să își picteze singuri propriile suveniruri din lemn, să participe la atelierul de improvizație muzicală, să ia la parte la câteva lecții deschise de muzică sau să învețe ce înseamnă să realizeze singuri obiecte folosind lut, lemne, mărgele, cristale, pene, sfori, vopsele pentru diverse materiale, plante și boluri, pietre și nisip colorat.

Promovarea scriitorilor contemporani              

În fiecare an, festivalul și-a propus (și a reușit!) să promoveze scriitori români contemporani. În cadrul acestei ediții, autorii Augustin Cupșa, Ana Maria Sandu, și Alessadro Barrico i-au încântat pe ascultători cu rânduri din scrierile lor și apoi au răspuns întrebărilor cititorilor curioși.

De asemenea, în întreaga incită a festivalului, din loc în loc, găseau panouri cu cele mai frumoase citate ale sciitorilor contemporani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter