Actualitate

„Într-o seară de vară fierbinte stăm și povestim”, tabloul săptămânii la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Lucrarea „Într-o seară de vară fierbinte stăm și povestim”, conceput într-un stil influențat de suprarealism, poate fi considerat una dintre capodoperele lui Tóth László.

sursa foto Facebook Muzeul de Arta Cluj-Napoca sursa foto Facebook Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Pictorul și graficianul Tóth László a studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (1951–1957), unde s-a și stabilit împreună cu soția sa, pictorița T. Szűcs Ilona. În perioada 1957–1965 a realizat ilustrații pentru diferite edituri și reviste, iar între anii 1965–1971 a fost scenograf al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. În 1971 a devenit conferențiar la Institutul de Arte Plastice din Cluj, fiind numit șeful catedrei de pictură în 1983.

În 1984, a emigrat împreună cu soţia sa în Germania, stabilindu-se la München.


“Operele artistului sunt caracterizate printr-o viziune de factură suprarealistă. Pe lângă pictură, Tóth a practicat și arta grafică, elaborând multe colaje care au îmbinat materiale noi.

Lucrarea intitulată „Într-o seară de vară fierbinte stăm și povestim” face parte din seria compozițiilor de dimensiuni considerabile care sunt cunoscute sub genericul „Alternative”. Aceste compoziții reprezintă de obicei trei personaje (artistul împreună cu soția și mama sa) care poartă o conversație improductivă, fără speranța unui compromis. Cele trei persoane, un bărbat în mijlocul compoziției și două femei, stau în jurul unei mese, în fața unui fundal foarte colorat, care aduce aminte de o decorație de scenă de teatru. Învolburarea culorilor și gesturile personajelor creează o atmosferă intensă de neliniște. Tabloul, conceput într-un stil influențat de suprarealism, poate fi considerat una dintre capodoperele lui Tóth László. Lucrarea în ulei are dimensiunile de 118 x 200 cm, este nesemnată și nedatată, dar cel mai probabil datează din 1981”, se arată pe pagina de facebook a muzeului.

Etichete: pictura
Ultimele Stiri
abonare newsletter