monitorulcj.ro Menu

Actualitate

DREPTUL DE A ALEGE: România se vindecă și la privat(P)

Peste 17 milioane dintre români sunt asigurați în sistemul public de sănătate, ceea ce înseamnă că ar trebui să beneficieze de acces gratuit la asistență medicală.

Cu toate acestea, o treime din populația țării nu a fost deloc la medic în ultimul an și, în general, suntem recunoscuți în Uniunea Europeană pentru faptul că ajungem prea târziu la doctor. Chiar și în acest context, există o dezvoltare constantă a sectorului medical, susținută de investiții de zeci de milioane de euro, de aparatură de ultimă generație și de echipe medicale care sunt la curent cu ultimele tendințe internaționale în medicină. Doar că acest proces de modernizare se întâmplă, cu precădere, în privat.

Nevoia de medicină privată

După București, Clujul a devenit, în ultimii ani, principala ”țintă” a furnizorilor de servicii medicale private, iar cei mai mari jucători de pe această piață sunt tot mai activi la nivel local. Atât Rețeaua REGINA MARIA, cât și MedLife și Medicover au investit substanțial pe piața medicală clujeană, deschizând aici mai multe policlinici. Iar bătălia s-a ascuțit anul trecut, când REGINA MARIA a anunțat că urmează să deschidă un spital multidisciplinar – cea mai mare investiție a companiei din afara Bucureștiului, în valoare totală de peste 15 milioane de euro.

Judecând după toate aceste investiții, dar și după dezvoltarea – economică și urbană, a Clujului, cererea de servicii medicale este și ea în creștere, iar furnizorii, fie ei publici sau privați, trebuie să țină pasul cu așteptările tot mai mari ale pacienților, care nu mai caută doar cel mai bun medic, ci și o atmosferă primitoare, facilități moderne, confort sporit și, în general, servicii ”ca afară”.

Am aruncat o privire la comentariile oamenilor despre noul spital REGINA MARIA din Cluj. Cei mai mulți își manifestă nerăbdarea cu privire la momentul deschiderii acestuia. Alții întreabă când va fi disponibilă maternitatea sau dacă va exista o secție de pediatrie unde se vor putea interna cu copilul.

”Când o să se finalizeze spitalul din Cluj-Napoca? Îmi doresc foarte mult să nasc acolo și vreau să știu ce șanse sunt să fie gata în toamnă.”, întreabă Claudia D. Tot despre maternitate întreabă și o altă doamnă, care speră să nască anul acesta în cel mai nou spital din Cluj.

Alți clujeni scriu că urmăresc evoluția lucrărilor și că ”așteaptă cu nerăbdare inaugurarea”. Oana R. felicită inițiativa și spune că ”e necesar un astfel de spital!”. Majoritatea par să fie tineri, pregătiți să întemeieze o familie sau care au deja un copil. Sunt oameni care cred în alternativa oferită de medicina privată și pentru care această opțiune, de a se trata în sistemul privat, este un drept firesc și necesar.

Sectorul medical se dezvoltă prin investiții, locuri de muncă, oportunități pentru medicii tineri de a rămâne în țară

În Cluj se face medicină ca la carte. Nimeni nu poate contesta acest fapt. Iar școala de medicină de aici reușește în continuare să scoată specialiști foarte bine pregătiți. Ce ar putea aduce nou un spital privat?

În afara faptului că un spital privat este o alternativă binevenită atât pentru medicii, cât și pentru pacienții nemulțumiți, din diverse motive, de mediul de la stat, un spital de această anvergură reprezintă, în primul rând, o investiție pe care o companie privată alege să o facă în acest oraș. O investiție care se traduce nu doar prin contribuții la bugetele locale, ci și prin dezvoltarea de infrastructură medicală modernă și, cel mai important, prin crearea de noi locuri de muncă.

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA are, în prezent, peste 300 de angajați în unitățile sale din Cluj. În ultimii 10 ani – de când este prezentă în Cluj, compania a deschis două policlinici, un centru de expertiză în diabet, nutriție și boli metabolice, un centru de medicina muncii, un laborator și un centru de fiziokinetoterapie și a achiziționat doi furnizori medicali locali – serviciul de ambulanță PromptUrg și laboratorul de anatomie patologică Santomar OncoDiagnostic.

Valoarea investițiilor realizate de REGINA MARIA la Cluj în perioada 2010 – 2017 depășește suma de 9 milioane de euro, sumă alocată pentru deschiderea și modernizarea unităților medicale, extinderi, dar și pentru achiziția de aparatură medicală modernă, fără a lua în calcul achiziția PromptUrg și Santomar. Și mai multe investiții vor urma odată cu deschiderea spitalului multidisciplinar, cu o suprafață de 7.600 mp.

Am observat ce se întâmplă în țară – toate marile centre regionale, precum Iași, Timișoara, Brașov, se laudă deja cu o medicină privată performantă și de calitate. De aceea, venim în completarea serviciilor medicale de înaltă performanță oferite de spitalele publice din Cluj și dezvoltăm aici un spital multidisciplinar pe măsura acestui oraș; un spital privat pentru clujeni. Vrem să punem și Clujul pe harta medicinei private din România., afirmă Fady Chreih, directorul general al Rețelei REGINA MARIA.

Peste 300 de locuri noi de muncă și investiții continue în resursa umană

Pe lângă cele peste 300 de persoane angajate în prezent la REGINA MARIA Cluj, noul spital va crea încă 300 de locuri noi de muncă. Iar clujenii și-au manifestat deja interesul pentru angajările care se fac în cadrul companiei: fie că este vorba despre șoferi, recepționiști, personal de call center, fie de personal medical – infirmiere, asistente sau medici, clujenii comentează activ pe pagina de Facebook unde sunt anunțate aceste joburi.

Tot în pregătirea noului spital, REGINA MARIA a deschis la Cluj și un call center dedicat, unde lucrează acum peste 70 de persoane, iar planurile de dezvoltare includ o dublare a echipei, astfel încât să ajungă la mărimea celei din București. Numai call center-ul din Cluj gestionează între 42,000 – 50,000 de apeluri pe lună.

De asemenea, anul trecut, Rețeaua de sănătate a alocat 30.000 de euro către două inițiative din sfera educației: utilarea și modernizarea a 17 cabinete medicale școlare din județ și susținerea studenților mediciniști de la UMF Iuliu Hațieganu prin acordarea a două burse de performanță în valoare de 7.000 euro. Această inițiativă poate fi privită ca un demers de susținere și motivare a generațiilor viitoare de medici, astfel încât aceștia să rămână ulterior să profeseze la cele mai înalte standarde, în orașul lor, poate chiar în noul spital REGINA MARIA. Și de ce nu ar face-o? Spitalul se anunță a fi unul dintre cele mai moderne din regiune, dispunând de cea mai nouă tehnologie și de o echipă medicală de la care orice tânăr medic s-ar putea considera mândru să învețe.

Mai mult decât atât, în cadrul Rețelei REGINA MARIA funcționează singurul centru de training în chirurgie laparoscopică din mediul privat – primul din țară cu săli de operație și de antrenament integrate digital, cu sisteme audio-video de transmisie live full HD 3D din sălile de operație în sălile de curs. Acesta reprezintă încă o oportunitate pentru tinerii chirurgi de a practica și a se specializa în chirurgia laparoscopică, în condiții moderne, la standarde internaționale, la final urmând să primească un certificat de absolvire atestat de Colegiul Medicilor din România.

Expertiză unică în acreditări internaționale, calitatea îngrijirii și siguranța pacienților

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este singurul furnizor medical privat din România cu experiență atât de vastă în obținerea acreditărilor internaționale pentru spitale. Acesta deține două spitale acreditate de organisme internaționale – europene și americane – Ponderas Academic Hospital și spitalul REGINA MARIA Băneasa. Conducerea REGINA MARIA, prin directorul general Fady Chreih, și-a manifestat în mai multe rânduri dorința de a certifica internațional și spitalul din Cluj, prin Joint Commission International (JCI), după modelul maternității sale din București.

Joint Commission International este liderul mondial în acreditările de sănătate, fiind organizația care impune și evaluează standardul suprem în ce privește calitatea îngrijirii și siguranța pacientului, în toată lumea. JCI a câștigat respectul și susținerea Organizației Mondiale a Sănătății, datorită exigenței evaluărilor.

Așadar, avem o companie care a investit până acum 9 milioane de euro în sectorul medical din Cluj și care lucrează la dezvoltarea unui proiect de spital în valoare totală de 15 milioane de euro. REGINA MARIA este un investitor activ în regiune, cu o prezență de 10 ani pe piața locală și cu girul unor medici de renume. Planurile sale par să fie serioase și pe termen lung.

E adevărat că spitalul va fi un ”nou-venit” în oraș, dar va fi un spital pentru Cluj. Al clujenilor. Iar ei au dreptul de a alege unde să se trateze și cui să ofere încredere.