Actualitate

Pensionarii clujeni se cinstesc şi în acest an cu bani de la Primărie

Un număr de 2.200 de pensionari vor petrece şi în acest an pe banii municipalităţii clujene cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicului care are loc pe 1 octombrie. Primăria Cluj-Napoca pune la bătaie 200.000 de lei pentru această petrecere.

Consilierii locali vor vota vineri alocarea sumei de 200.000 de lei de la bugetul local pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vârstnicului.

“Prelungirea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii şi promovarea participării sociale active şi demne a persoanelor vârstnice sunt obiective ale strategiei naţionale pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice. Crearea unei comunităţi coezive şi incluzive în municipiul Cluj-Napoca, prin dezvoltarea de servicii, proiecte şi programe, precum şi iniţiarea unor activităţi atractive de socializare pentru a răspunde nevoilor persoanelor în vârstă în risc de excluziune socială este obiectul Strategiei de Dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre.


“Luând în considerare numărul mare al persoanelor vârstnice cu venituri reduse din municipiul nostru, în completarea serviciilor acordate prin intermediul Centrelor de Zi pentru Vârstnici, Clubul Pensionarilor şi a celorlalte compartimente din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală, pentru a marca acest moment aniversar şi pentru a aduce bucurie în sufletele persoanelor vârstnice cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicului propunem să aprobaţi alocarea sumei de 200.000 de lei de la bugetul local pentru a organiza sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vârstnicului”, arată Primăria Cluj.

Conform devizului de cheltuieli, costurile activităţilor organizate pentru 2200 de persoane vârstnice sunt:


Meniu pentru 2.200 de persoane x 85 lei/persoană – 187.000 lei

Onorariu artişti – 2 ore de program – 13.000 lei


Pentru că aceste petreceri s-au dovedit un real succes, ele au continuat în fiecare an, iar bugetul care le-a fost alocat a crescut progresiv, până la suma de 200.000 de lei, adică în jur de 44.000 de euro.

De exemplu, în 2013, Primăria Cluj-Napoca a alocat din bugetul local suma de 120.000 lei pentru a organiza sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vârstnicului. Aceeaşi sumă a fost alocată şi în 2012 când Primăria „a făcut cinste” cu o masă la un hotel de patru stele.  Atunci, la petrecere a participat şi primarul Emil Boc alături de cei 1.700 de pensionari. Meniul a inclus un aperitiv, o friptură asortată de porc şi de pui, dar şi băuturi - bere, vin, suc şi apă minerală, totul fiind plătit de primărie. La sosire, primarul Emil Boc a fost întâmpinat cu aplauze de către cei prezenţi şi cu mesaje precum „Trăiască primarul nostru”. Pentru pensionari a fost pregătit şi un spectacol de muzică populară.


În 2015, istoria s-a repetat, iar pensionarilor li s-a pregătit un meniu în valoare de 85 de lei, „format din gustare rece (brânză delice pe castravete, ruladă brânzeturi, rosie cherry cu gorgonzola, ruladă pui în susan, galantina pui în bacon, ruladă porc Napoca, goujon piept pui în fulgi, chifteluțe, roșie cu vinete, bruschetă cu roșie și oregano, măsline decor), piept de pui la tavă, pulpă de porc la tavă, cartofi boulanger, legume mexicane, salată de varză, tort Fantezie, cafea espresso, chifle, apă minerală, apă plată, suc Pepsi, Prigat, bere, vin, votcă, garone”.

În 2016 şi 2017 suma alocată pentru petrecerea pensionarilor a crescut la 200.000 de lei.

abonare newsletter