Actualitate

Unde sunt cartierele de locuinţe promise de Boc în Borhanci şi Valea Gârbăului?

Promisiunile municipalităţii de a construi două cartiere de locuinţe în Borhanci şi Valea Gârbăului s-au evaporat.

În urmă cu doi ani, primarul Emil Boc promitea realizarea unui cartier de case pentru tineri în Borhanci, pe pe un teren în suprafaţă de 75 de hectare, dar proiectul a fost blocat. Mai mult, Boc spune că strada Borhanci va fi lărgită la patru benzi.

“Nu puteam fi ipocriţi cu clujenii, cu cei care doreau să investească în zona Borhanci, să spunem că Primăria nu ţine cont de faptul că avem nişte studii de trafic care arată că intersecţia Borhanci – Brâncuşi – Fagului – Romul Ladea este peste 100% şi, până când nu se realizează o soluţie alternativă, le compromitem calitatea vieţii şi la cei care locuiesc acum în Borhanci. A face un cartier de locuinţe pe 75 de hectare înseamnă un trafic suplimentar şi atunci am spus că avem acelaşi tratament cu toată lumea. Am discutat cu USAMV şi am reuşit să obţinem acordul de cooperare pentru a prelua o suprafaţă de teren pentru lărgirea intersecţiei. Suntem în faza avansată de lucru şi de asemenea am dat dispoziţie să se lucreze la fel ca pe strada Bună Ziua la lărgirea, extinderea străzii Borhanci cu până la patru benzi, cel puţin cu încă o bandă să extindem Borhanci. La intrarea în Brâncuşi trebuie să fie şi mai largă extinderea. Vom vedea în teren pentru că acum se fac toate măsurătorile şi studiile tehnice pentru a lărgi strada Borhanci. În măsura în care deblocăm proiectele imobiliare să venim cu soluţia de lărgire a străzii la fel cum lărgim strada Bună ziua”, a declarat edilul Emil Boc la un post de radio.


Boc spune că după ce se rezolvă traficul în zonă se va construi şi cartierul de locuinţe în Borhanci.

“Vom vedea în teren, acum se fac măsurătorile şi studiile necesare pentru strada Borhanci. Am discutat cu USAMV şi am reuşit să obţinem acordul de cooperare pentru a prelua terenul, încă nu s-a realizat procedura legală şi sper să nu fie nevoie de intervenţia Parlamentului, ci să se poată face prin hotărâre de Guvern. Sperăm că va veni repede procesul de predare-primire, la Cluj s-au terminat etapele procedurale, pentru ca poi să putem intra în Consiliu Local cu studiul de fezabilitate, exproprieri şi cu demararea lucrărilor. Se lucrează la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Borhanci şi pe măsură ce deblocăm situaţia cu traficul reluăm discuţia şi cu cartierul nostru din Borhanci. Nu am dorit să distrugem calitatea vieţii a celor care locuiesc acolo prin aducerea a încă 1000 de maşini fără să facem nimic în privinţa traficului”, a mai precizat Boc.


Proiectul de locuinţe ANL de pe Valea Gârbăului a fost lansat în 2010 de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale (MapN), şi prevedea construcţia a 23.000 de apartamente.

“Problema este la Bucureşti. Noi am cerut Ministerului Apărării să ne dea dreptul să continuăm proiectul. Până nu primim aprobarea de la Ministerul Apărării Naţionale care este proprietarul terenului, nu mai putem să mişcăm niciun fir de păr şi nu putem semna niciun document legal cât timp nu avem această aprobare. Sperăm că nu se vor încăpăţâna cei de la Ministerul Apărării Naţionale să stea cu acel teren nefolosit şi să îl pute reda utilităţii publice pe un interval de 5-10 ani de zile când odată cu realizarea Centurii Metropolitane acea zonă de dezvoltare capătă un contur foarte important. Putem spera ca acea zonă să intre în intravilanul Clujului cu toate drepturile dar avem nevoie de acordul ministerului. Sunt nişte nerealizări aceste întârzieri birocratice în raport cu administraţia centrală”, a comentat Boc.


Termenul pentru finalizarea locuinţelor era de trei ani, dar Primăria Cluj a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat modificarea acestuia de la trei la şapte ani, însă MApN s-a opus. La momentul lansării, proiectul ANL-urilor de pe Valea Gârbăului a fost evaluat la 69 de milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter