Actualitate

Emil Boc, la jumătate de mandat. Sunteţi mulţumiţi cum arată Clujul?

În urmă cu doi ani, Emil Boc câştiga un nou mandat de primar al Clujului.

Primarul Emil Boc şi-a făcut radiografia primilor doi ani din acest mandat. Edilul e fericit pentru că municipiului pe care îl conduce e pe primul loc în toate, de la autobuze electrice până la funcţionarul virtual Antonia. “Am reuşit să dăm tonul în ţară şi poate în centrul şi estul Europei prin câteva lucruri. Prima dată se întâmplă la Cluj”, spune Boc.

“Eu nu aş începe cu poduri şi podeţe, oameni buni, că intră în atribuţiile noastre. Că e Boc sau nu primar, poduri şi podeţe trebuie făcute. Diferenţa trebuie să o facă o primărie şi o echipă coordonată de primar pe termen mediu şi lung a ceea ce înseamnă viziunea de dezvoltare a oraşului. Administrarea treburilor curente trebuie să o facă oricine. Ca să repari o groapă, să pui asfalt, să modernizezi un loc de joacă, asta repet, sunt chestiuni care fac parte din sarciniile de serviciu a oricăruia”, este de părere Boc.


Administrarea oraşului, ca şi Campionatul Mondial de Fotbal

Primarul crede că administrarea oraşului este ca un meci de fotbal.


“Clujul are două avantaje mari şi aici trebuie să vedem cum le prindem într-o strategie care să facă diferenţa. Este ca la campionatul mondial. Toţi au jucători de valoare, dar diferenţa o face strategia şi capacitatea de a şti să valorifici avantajele competitive pe care le ai în comparaţie cu ceilalţi. Toţi au jucători buni la un moment dat la nivel de grupă mondială, diferenţa o fac însă strategiile şi evident capacitatea de a intui lucrurile care pentru tine reprezintă avantaje competitive. Sarcina mea ca primar este să caut toate lucrurile bune care sunt în oraş şi să le susţin, să caut toţi oamenii care au idei bune să le dăm posibilitatea să se exprime şi să luăm toate aceste idei bune şi să le implementăm şi să luăm toate aceste lucruri bune şi să le punem într-o strategie generală care să aibă coerenţă pe termen scurt, mediu şi lung. Clujul are avantajul uriaş al resurselor de talent pornind de la dimensiunea universitară a oraşului. Avem avantajele competitive ale inovării, cercetării, IT-ului”, a declarat Boc la un post de radio.

“Ce am făcut ca strategie? Am reconvertit vechile platforme industriale în clădiri de birouri clasa A şi am oferit stimulente fiscale prin reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru cei care realizează clădiri verzi cu aceste dimensiuni cerute de sectorul IT. Oamenilor trebuie să le oferi şi aspecte care ţin de calitatea vieţii. Să-i aducem pe cei care au plecat de la Cluj înapoi acasă şi eventual alţii care au plecat din România să facă prima dată un popas la Cluj înainte să plece în străinătate. Clujul are o rată a şomajului de sub 1%. Trebuie să ne menţinem tinerii acasă”,  mai spus Boc.


Clujul a dat tonul în ţară şi în Europa

Boc este de părere că municipiul Cluj-Napoca a reuşit să dea tonul în ţară şi “poate” în centrul şi estul Europei prin câteva lucruri.


“Prima dată se întâmplă la Cluj. Şi acest lucru mă bucură foarte mult că am reuşit în multe domenii să spunem că prima dată în România s-a întâmplat la Cluj. De exemplu, să avem primele autobuze electrice din ţară, să avem primul proces de bugetare participativă online la Cluj, să avem primele certificate de urbanism emise în format electronic, să avem primul funcţionar public virtual, Antonia, să avem evenimente sportive de talie mondială la Cluj, aici cred că e meritul oraşului că reuşim să dăm tonul în diverse domenii. Eu mă bucur de aceste lucruri şi vreau să le mulţumesc clujenilor că ei au dus Clujul unde este astăzi, oraşul de referinţă din România în materie de calitate a vieţii. Evident, nu vom avea niciodată o populaţie mai mare decât Bucureştiul, dar cu siguranţă în materia calităţii vieţii putem spune că suntem oraşul numărul 1 în România”, a conchis primarul.

Realizările primilor doi ani de mandat


Emil Boc a enumerat proiectele care s-au făcut din 2016 şi până în prezent.

“Modernizarea Pieţei Unirii este un succes. Deblocarea proiectului centurii metropolitane este un succes, descongestionarea traficului de aici începe. S-a finalizat Podul Traian, s-a finalizat Parkingul Negoiu, am implementat benzile dedicate pentru transportul în comun, s-au achiziţionat autobuze şi troleibuze, am investit puternic în şcoli şi în educaţie. Sunt multe milioane de lei pe care le investim în spitalele clujene pe lângă Clujana, ca o formă de respect pentru actul medical. O să vedeţi nişte realizări de excepţie la Clujana cu programarea online a serviciilor medicale care vor pune din nou Clujul pe harta naţională ca premieră în România la un spital municipal. Baza sportivă din Gheorgheni tot în aceşti ultimi doi ani a fost dată în folosinţă, este o reuşită de excepţie. Bazinul olimpic Grigorescu a fost reabilitat. Regândirea proiectului Universitatea Cluj, am demonstrat că avem capacitatea să stăm uniţi în jurul unor obiective fundamentale. U Cluj merge în Liga a II-a. S-au demarat studiile de fezabilitate pentru pasajul Mărăşti şi pasajul de la Tăietura Turcului. Extindere Sălii Polivante este o altă reuşită, fapt ce ne-a permis să avem toate evenimentele de anvergură din România”, a spus Boc.

Bilele negre

“Evident, că mi-aş fi dorit ca Parkingul Negoiu să se fi terminat mai repede. Parkingul Hasdeu e în faza de proiectare şi execuţie. Durează 24 de luni perioada de execuţie. La Parkingul Primăverii 20 suntem din nou la faza de execuţie, termenul de execuţie este de 18 luni. Până să ajungi la faza de adjudecarea licitaţiei sunt enorm de mulţi paşi de făcut. La Parkingul de la Oncologie avem nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii pentru teren şi încă nu l-am primit. Parkingurile nu se pot realiza de pe un pe altul. În privinţa Filarmonicii vom demara prima etapă şi anume scoaterea la parteneriat public-privat a realizării clădirii de birouri sau de hotel, după care cu banii pe care îi obţinem acolo să realizăm practic parkingul şi Filarmonica. Primul pas este această concesiune pentru a continua acest proiect”, a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter