Actualitate

Valeriu Tabără, despre Politica Agricolă Comună, finanțarea fermierilor și problemele cu valorificarea nesigură a producției: "Noi nu ne controlăm piaţa, totul se duce prin intermediari!"

Agricultura românească se confruntă cu probleme generate de o valorificare nesigură a producţiei, a spus la Cluj Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, în prezent preşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

„Chiar dacă ni se pare că stăpânim într-o oarecare măsură piaţa internă, fermierii nu au acces la o piaţă care să le răsplătească munca. Şi să nu uităm că, la nivel de valoare totală a producţiei României, ne situăm la o treime din ceea ce am putea realiza ca potenţial maxim. Noi nu ne controlăm piaţa, totul se duce prin intermediari. Şi aici sunt marile pierderi. De aici rezultă şi faptul că nu sunt surse suficiente de venit", a spus Tabără, citat de corespondentul Agerpres.

Tabără consideră că, în afară de aceasta, accesibilitatea încă scăzută la creditele financiare şi, de asemenea, multele dezavantaje şi extrem de multele garanţii care se cer îngreunează activitatea fermierilor.


„Aş spune că şi în ceea ce priveşte fondurile europene există o anumită birocraţie şi de cele mai multe ori ghidurile care nu reflectă realitatea şi creează foarte multe probleme în îndeplinirea condiţiilor pentru a fi acceptate proiectele pe care le fac", a spus Valeriu Tabără.

Potrivit fostului ministru al Agriculturii, o mai bună negociere a Politicii Agricole Comune şi adoptarea unor măsuri care să permită accesibilitatea la finanţări atât a fermierilor mari, cât şi a celor mici ar fi de dorit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter