Actualitate

Şantierul Autostrăzii Transilvania. Două segmente pot fi recepţionate în 2018

Asociaţia Pro Infrastructură cere Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să rezolve rapid ultimele blocaje.

sursa foto asociatia pro infrastructura sursa foto asociatia pro infrastructura

Asociaţia Pro Infrastructura (API) a realizat o filmare din dronă pe toate cele patru loturi ale Autostrăzii A3, între Câmpia Turzii și Aeroport Târgu Mureș, în lungime totală de aproape 47,3 km.

“Sâmbătă, 02.06.2018, am realizat o filmare din dronă pe toate cele patru loturi ale Autostrăzii A3 între Câmpia Turzii și Aeroport Târgu Mureș, în lungime totală de aproape 47,3 km. Deși acel weekend a fost unul prelungit, constructorii nu au luat pauză, fiind puternic mobilizați pe toate cele patru șantiere.


Pe Câmpia Turzii-Chețani (15,7 km), cei de la Straco au început să tureze motoarele după un început mai timid. S-a avansat foarte bine la structurile nodului Chețani, dar și la viaductul de 400 de metri de la Hădăreni. Sperăm că vor ataca și ultimii kilometri dinspre Câmpia Turzii unde este proiectat podul peste Râul Arieș. Pe acest tronson muncesc peste 200 de oameni. Sfârșitul anului 2019 este un termen realist de finalizare.

Pe Chețani-Iernut (17,9 km), Astaldi-Max Boegl confirmă progresul bun din ultimele luni, mobilizând peste 600 de oameni. Cele mai spectaculoase lucrări sunt în zona podurilor peste Mureș și peste calea ferată de la Bogata și Gheja, unde se muncește 7 zile din 7. Terasamentele sunt foarte avansate (80%). Blocajele majore rămase sunt relocarea stâlpilor electrici din zona Termocentralei Iernut și demolarea caselor expropriate recent în nodul Iernut. În acest ritm, lucrările pot fi încheiate în T3 2019.


Pe Iernut-Ogra (3,6 km), nemții de la Geiger sunt la nivel de asfalt, doar pe câteva mici porțiuni fiind mai în urmă. Pe Ogra-Ungheni (10,1 km), austriecii de la Strabag au mai recuperat din întârzieri și acum au un ritm bun de execuție. Vedem progrese semnificative la terasamente.

Aceste două segmente pot fi recepționate în 2018, dar ele nu vor putea fi utilizate. Chiar dacă (foarte, foarte puțin probabil) se va găsi o variantă temporară de deschidere a nodului Iernut, fără supratraversarea căii ferate, situația actuală va face ineficientă folosirea celor 14 km de autostradă pentru că se așteaptă la barieră peste 20 de minute.


Solicităm celor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să rezolve rapid ultimele blocaje, astfel încât să circulăm pe 109 km de autostradă între Nădășelu și Aeroport Târgu Mureș la final de 2019”, spun reprezentanţii asociaţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter