Actualitate

O treime dintre IT-iştii clujeni sunt mulţumiţi de salariu

Peste o sută de mii de persoane lucrează în prezent în acest sector, avantajele fiscale și costurile relativ reduse cu forța de muncă generând o creştere de 75% a numărului de angajaţi în doar şase ani. Cu toate acestea, industria IT&C se confruntă cu mari provocări de disponibilitate şi retenţie a forţei de muncă.

Cel de-al treilea studiu de piaţă realizat de NNC Services conturează o imagine a resurselor umane din industria IT&C și analizează percepțiile angajaţilor cu privire la factorii motivaționali din companiile locale. Studiul are la bază răspunsurile a peste 500 de angajați specializați în diferite tehnologii și provenind din orașe cu un număr semnificativ de companii din industria IT&C precum București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.

Peste 40% dintre informaticienii clujeni consideră că ar câştiga mai mult în altă companie


Clujul se află pe locul doi în ceea ce privește numărul de angajați în sectorul IT, orașul fiind considerat unul dintre cele mai dinamice „laboratoare” de IT din România. Deși este considerat a fi cel mai mare hub tehnologic al României, doar 32% dintre angajați sunt complet mulțumiți de salariul actual, iar 41,2% consideră că ar putea câștiga mai mult în alte companii.

 


Oferta salarială determină cele mai multe schimbări de job

Deși există și alți factori de natură să influențeze retenția angajaților în companii, factorul financiar rămâne o variabilă decisivă. 88,1% dintre angajați ar fi determinați să-și schimbe locul de muncă dacă veniturile lunare ar fi mai mari decât cele actuale. Beneficiile salariale nu sunt însă singurele care influențează satisfacția IT-iştilor. Atmosfera de la locul de muncă este, conform rezultatelor, un factor foarte apreciat de angajați ca şi oportunităţile de avansare în carieră, atractivitatea proiectelor în care sunt implicaţi sau relația cu managerul direct. Locuri mai puţin importante, dar nu de neglijat, ocupă cultura organizaţională a companiei, beneficiile financiare extra-salariale, programle de training, flexibilitatea programului sau numărul de zile de concediu.


„Nu este o noutate că industria de IT&C se confruntă cu o nevoie acută de resurse și că retenția este pe primul loc în strategiile HR ale acestor companii. Ne-am dorit ca, prin acest studiu, să analizăm și să arătăm care sunt cele mai eficiente metode prin care companiile din acest domeniu se pot diferenția în fața angajaților și potențialilor angajați din România.” Alexandra Coțovanu, Senior Partner, NNC Services.

Etichete: salarii it
Ultimele Stiri
abonare newsletter