Actualitate

Profesori performanţi de la oraş vor preda cu ora în rural, finanţaţi din fonduri europene

Ministrul Educației, Valentin Popa, a declarat în urmă cu puțin timp că profesori performanți de la școli din mediul urban ar putea preda și în mediul rural. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj sunt de acord cu inițiativa, dar profesorii nici nu vor să audă!

Începând de anul școlar viitor, profesorii performați ar putea fi trimiși să predea cu ora la țară, finanțarea plății acestora urmând să fie asigurată printr-un proiect cu fonduri europene. Scopul acestei inițiativa este acela de a acoperi normele vacante de la școlile situate în zone defavorizate cu ajutorul profesorilor performanți din mediul urban.

„Ideea este că avem o serie întreagă de norme în mediul rural pentru care nu găsim întotdeauna cadre didactice bine pregătite. Ele sunt luate în regim de plată cu ora şi aş dori ca în acest regim, dar cu o subvenţie financiară semnificativă, să determinăm cât mai mulţi profesori ai noştri de excepţie să susţină, în afara normei de bază, şi câteva ore, poate o zi pe săptămână, şi în mediul rural (...) Nu urmăresc să scot pe cineva din sistem. Urmăresc să ocup cât mai multe norme vacante cu personal de înaltă calificare”, a spus Popa, subliniind că ministerul nu a stabilit valoarea subvenţiei pentru dascălii care vor activa şi în mediul rural, dar a dat asigurări că există bani pentru proiect.


Copiii din zonele defavorizate trebuie susținuți

Reprezentanții ISJ Cluj sunt în asentimentul ministrului educației în ceea ce privește necesitatea susținerii copiilor din zonele defavorizate.

„E o chestie pe care noi o aplicăm, nu cu prețul de a preda permanent, dar în contextul unor schimburi de experiență privind preluarea școlilor din mediul rural de către școli din mediul urban și schimb de profesori, de consilii de administrație, de consilii pe discipline. Noi facem asta de ani de zile. Dacă vrei să o ai, să ai asigurat tot timpul, este nevoie de bani. Eu cred că este util ca să vadă oamenii că acei copii au aceleași drepturi cu cei din mediul urban, să vadă că lucrurile nu sunt întotdeauna așa de simple pentru că există tendința de a spune că la țară e ușor, fiindcă sunt copii puțini. Da, sunt puțini, dar nu e chiar atât de ușor să lucreze cu ei. Dar se poate face performanță și la țară și trebuie făcut ceva și pentru copiii aceia. Sunt de acord cu ideea că și pentru copiii din mediul rural trebuie făcut ceva”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.


Profesorii vor constanță în sistem, nu alte inițiative

Dacă pe de o parte reprezentanții învățământului la nivelul județului se arată încântați de această inițiativă, profesorii din mediul urban nu par să fie dispuși să își sacrifice din timpul lor pentru a parcurge kilometri întregi până la școlile din rural. Mai ales că, majoritatea cadrelor didactice cu experiență, la începutul carierei au fost repartizați în zone defavorizate. De asemenea, acuză că lipsa de performanță în ceea ce privește elevii, indiferent că este vorba de cei de la oraș sau cei de la sat, este cauzată de lipsa de constanță în ceea ce privește sistemul educațional românesc. În ideea în care, de la căderea comunismului încoace, s-au schimbat miniștri educației de zeci de ori, iar odată cu ei și legea educației.

„Eu am predat destul la țară. Eu am făcut ucenicia la țară timp de 3 ani de zile și știu eu care e situația la țară. În general copiii de la țară buni sunt dați de părinți la oraș. Asta se întâmplă, din păcate. Acolo e alt nivel, acesta este adevărul. Ce profesor merge la țară? Pentru ce? Îl plătește drumul? Prima dată trebuie să se gândească la salarizarea profesorilor. Sunt extrem de slab salarizați. Au mai fost cacealmale din astea. Dar nu asta este soluția. Soluția este să facă în adevăratul sens un învățământ performant. Fiindcă degeaba ne lăudăm cu niște performanțe internaționale. Acolo e meritul copilului, al părinților și al profesorului care îl meditează, nu a sistemului. Părerea mea este că nu vor merge profesorii. În orice caz, frumos cadou de Ziua Învățătorului!”, a explicat un profesor clujean.


De asemenea, profesorii se tem că acest proiect este doar o fațată pentru a reduce numărul de cadre didactice, din motive economice.

„Vor să reducă numărul de cadre didactice și vor să desfințeze posturi, să comaseze școli. Asta este ideea. Fiindcă dacă eu lucrez 18 ore și merg să mai lucrez 9 ore eu sunt plătită o normă și jumătate, dar ei nu mai trebuie să plătească un alt profesor. Că dacă nu aș merge eu, ar trebui să dea salariu unui alt cadru didactic. Vor să facă o reducere la buget pentru că au mărit salariile. Eu m-aș duce, nu ar fi nicio problemă, dar odată cu măsura asta, se pierd posturi”, a spus o profesoară care predă în mediul urban.


Proiectul mai propune, pe lângă motivația financiară a profesorilor, ideea de a dovedi că și elevii din medii defavorizate pot face performanță dacă au îndrumarea corespunzătoare.

Ministrul Valentin Popa a mai adăugat că pentru acest proiect există un buget, există fonduri europene și încă 300 de milioane care trebuie repartizate pe proiecte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter