Actualitate

Primele autobuze electrice din România circulă pe străzile Clujului FOTO/VIDEO

Zece autobuze, cu funcționare complet electrică, cu încărcare în stații fixe, au fost date începând de joi în folosința clujenilor.

Autobuzele noi, silențioase, care nu poluează deloc circulă începând de astăzi pe străzile municipiului. Acestea sunt achiziționate printr-un program de cooperare elvețiano-român, în cadrul proiectului „Înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu două stații de încărcare/alimentare”. Scopul principal al acestor autobuze este acela de a reduce gradul de poluare din Cluj-Napoca.

„Beneficiile sunt în primul rând în zona de poluare. Daca un autobuz cu exploatare motor termic produce până la 4,5 tone de gaze pe lună, înmulțiți cu un număr de autobuze și veți vedea că 130-140 de tone de gaze care produc poluare nu vor mai exista în orașul nostru. Vă dați seama mărirea numărului de autobuze la 30, la 80, va reduce vizibil gradul de poluare la nivelul municipiului Cluj-Napoca”, a declarat Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public.


Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea de economii de 69.813 RON/an, reducerea emisiilor din agenți poluanți (CO2, Nox, CO, Pb, zgomot), calitate mai bună a aerului și nivel scăzut de zgomot în centrul orașului. Astfel se preconizează o reducere totală anuală a emisiilor de dioxid de carbon în valoare de 517.8 tone de dioxid de carbon.

Valoarea contractului este de 23.747.244,30 lei (fără TVA), iar termenul de livrare a noilor autobuze a fost de 9 luni de zile de la data intrării în vigoare a contractului.


Reprezentanții CTP au transmis că  pe sfârșitul anului vor mai veni încă 60 de autobuze cu echipare motoare Euro 6, ceea ce înseamnă cu grad redus de poluare și tot pe finele anului vor mai veni încă 10 autobuze electrice. De asemenea, până anul viitor, se va mări numărul de autobuze electrice până la 30 sau chiar 40.

Încărcarea în stațiile de încărcare lentă este de 6 ore.  În oraș există 14 puncte de încărcare, dintre care, 11 sunt stații cu încărcare lentă, poziționate la capetele de linii și încă 3 stații mobile.


Autobuzele au o garanție de 5 ani de zile, ceea ce înseamnă, că în această perioadă, tot ce ține de mentenanță și de consumabile vor fi suportate de către furnizor.

Momentan, autobuzele electrice vor fi folosite pe liniile 27, 28, 30 și 32, dar pe măsură ce vor veni și alte autobuze, acest număr de linii va crește.


Noile autobuze au fost puse în circulație în prezența primarului Emil Boc, a Ambasadorului Elveției în România, Excelența Sa Dl. Urs Herren, a Dl. Arkadiusz Michonski - Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Poloniei în România, a Dl. Eleodor Mandreș - Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor și a Dl. Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.

„Astăzi, pentru prima dată în România, punem în circulație autobuze electrice, prin Programul de cooperare elvețiano-român. De aceea, în primul rând doresc să mulțumesc cetățeanului elvețian pentru suportul financiar pe care l-a acordat acestui proiect. Fără suportul contribuabilului elvețian, acest proiect nu ar fi fost pus în practică. În al doilea rând, vreau să mulțumesc cetățeanului clujean deoarece partea de cofinanțare de 15% vine de la bugetul local. Vreau să mulțumesc și Ministerului Finanțelor pentru suportul constant în implementarea acestui proiect. Nu în ultimul rând, apreciez calitatea autobuzelor oferite de constructorul acestora, firma Polaris din Polonia și dotarea lor cu tehnologie de ultimă generație.  Acest proiect este posibil pentru că România este membră a Uniunii Europene. De aceea, cred că este foarte important să subliniem de fiecare dată importanța faptului că suntem membri UE. Semnalul pe care îl dă Clujul astăzi, acest oraș care se remarcă, credem noi, prin calitatea vieții, este unul foarte clar – direcția de evoluție este spre transportul public nepoluant. Sănătatea fiecăruia dintre noi este foarte importantă. Din această perspectivă, schimbarea flotei de transport public spre una nepoluantă reprezintă o prioritate în municipiul Cluj-Napoca. Obiectivul nostru este ca după anul 2025 întreaga flotă de transport public din oraș să fie una nepoluantă”, a declarat primarul Emil Boc.


„Este o bucurie să mă aflu astăzi aici la evenimentul de punere în circulație a acestor autobuze electrice. Vă spun sincer că locuitorii orașului meu natal din Elveția ar fi foarte bucuroși să aibă astfel de autobuze cu dotări atât de performante. Cel mai important scop al acestui proiect a fost reducerea consumului de energie și introducerea unui sistem de transport prietenos cu mediul”, a precizat  Dl. Urs Herren, ambsadorul Confederației Elvețiene în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter