Actualitate

Și copiii familiilor defavorizate au șansa la cultură și artă

Centrul Educațional „Something New” din Cluj-Napoca ajută de mai bine de cinci ani copiii care provin din familii defavorizate. Îi învață că educația este importantă și intră și în contact cu ceea ce înseamnă cultura și arta clujeană. Însă acum, copiii nu vor mai avea unde merge, fiindcă imobilul în care își petrec după-amiezile va intra în curând în renovare.

Pe strada Paris, la numărul 36 există o căsuță în care, zi de zi, douăzeci de copii își petrec după-amiezile. În curte, cățelul Oscar este bucuros de oaspeți, iar psihopedagogii Laura Pașca și Alina Pop se pregătesc să îi întâmpine pe copii. E liniște. Doar din când în când se aude vocea vreunui muncitor de la blocul care se construiește în apropiere. Copiii încă sunt la școală, însă după ore, vor veni țintă la Centrul Educațional „Something New”, unde vor învăța cât este de plăcut, de fapt, să înveți.

O șansă pentru copiii care provin din familii defavorizate

În clădire, totul este mic. Scaunele, măsuțele, o tablă care te îndeamnă, cu cretă colorată, să zâmbești. Peste tot sunt jocuri, jucării, creioane, cărți. Toate așteaptă cele 20 de suflete care au vârste între 6 și 15 ani să vină să le folosească. Sunt 20 de copii a căror părinți nu le pot oferi acces la meditații, la o excursie, la o piesă de teatru. Din acest motiv, din 2013, copiii care provin din familii defavorizate vin aici, pentru un strop de zâmbet, de speranță, de cultură și artă. Organizația Creștină „Something New” este o asociație fără scop lucrativ a căror activitate reprezintă un ajutor constant oferit familiilor a căror venituri sunt prea mici pentru creșterea și îngrijirea copiilor.


„Noi suntem un afterschool pentru copiii care provin din familii defavorizate. Ei vin după școală, își fac temele, iar vinerea participă la activități extra. Facem ateliere de creație, teatru de păpuși, jocurile copilăriei, ieșim prin parc, mergem la film, mâncăm, mergem la teatru. Fie sunt familii monoparentale, fie părinții sunt divorțați, iar copiii stau cu bunicii sau pur și simplu sunt ambii părinți, dar veniturile nu sunt suficiente încât să le permită să participe la diferite evenimente culturale și artistice, pe lângă cele educaționale. Fiindcă noi încercăm să îi introducem și în lumea culturală și artistică pe copii. Noi organizăm în fiecare vară și tabere, iar anul acesta ne-am decis să luăm mai mulți copii din mediul rural, așa că am sunat prin satele din județul Cluj ca să găsim copii care nu își permit și să găsim sponsori pentru fiecare copil”, a explicat Laura Pașca, unul dintre psihopedagogii care lucrează cu micuții.

Tentația de a abandona școala dispare

Abandonul școlar este un fenomen des întâlnit, mai ales în rândul elevilor care provin din familii cu posibilități reduse. Însă frecventarea centrului de zi i-a ajutat pe mulți dintre ei să realizeze cât este, de fapt, de importantă educația.


„Este provocator, interesant să lucrăm cu ei. Fiindcă, în general, copiii care provin din familii defavorizate au probleme educaționale sau au tendința să abandoneze școala. Și atunci, implicit, absențele aduc niște lacune, așa că apar și dificultăți de învățare sau dezinteres, motivații, deși aici e o muncă titanică. Dar când au ajuns la centru au descoperit alte metode de a învăța și au găsit niște oameni dispuși să îi ajute. Așa au realizat că e plăcut să învețe”, a explicat Alina Pop, alt psihopedagog.

În căutarea unei alte case

De cinci ani de zile, centrul de zi funcționează tot pe strada Paris, la numărul 36. Din păcate, în curând, ONG-ul va rămâne fără un loc unde să își desfășoare activitatea, fiindcă proprietarul dorește să reabiliteze clădirea. Însă psihopedagogii nu doresc să întrerupă legătura cu cei mici, ca să nu îi piardă.


"Noi funcționăm din 2013 și de atunci tot aici am funcționat și în decurs de o lună va fi nevoie ca clădirea să fie consolidată, așa că noi ar trebui să ne mutăm.  Și suntem în căutare de un loc unde am putea să ne continuăm activitățile cu copiii, fiindcă nu am vrea să le sistăm. Stăm cu chirie și proprietarul vrea să consolideze, mai ales că e nevoie. De când ne-am mutat s-au tot făcut modificări. Am vrea să găsim un spațiu relativ bun, în care să nu fie nevoie de atât de multe renovări. Unde suntem acum este o zonă foarte bună, centrală, accesibilă pentru fiecare cartier de unde pot să vină ușor copiii", au mai spus reprezentanții ONG-ului.

Până acum, din păcate, nu au găsit alt loc în care să se întâlnească, să învețe și să se joace cu cele douăzeci de suflete.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter