Actualitate

Comunitatea maghiară acuză administrația locală de „falsificarea istoriei”

O asociație clujeană acuză Primăria Cluj de falsificare a istoriei. Totul a pornit de la un poster ce reproduce o fotografie de la începutul secolului XX.

Asociația clujeană Musai-Muszáj acuză Primăria Municipiului Cluj de falsificare a istoriei. Reprezentanții acestei asociații au cerut demontarea unui poster, amplasat cu ocazia Zilelor Clujului, poster creat din reproducerea unei fotografii datată de la începutul secolului XX. Punctul central al fotografiei îl reprezintă Palatele Status, iar reprezentanții asociației au atras atenția că din poza originală au fost șterse toate inscripțiile în limba maghiară.

„Regretabil, posterul falsifică istoria. Față de fotografia originală, de pe posterul Primăriei au fost înlăturate toate inscripțiile maghiare (numai acestea) negând astfel identitate istorică multiculturală a orașului.” se afirmă în comunicatul asociației.


Astfel Primăria Cluj este acuzată de o atitudine jignitoare față de comunitățile maghiare, dar și române, o atitudine ce vrea să treacă cu vederea caracterul intercultural al zonei. De asemenea se arată cu degetul către organizarea Zilelor Clujului și se flutură cuvinte precum „intoleranță” și „maghiarofobie”.

„Practica Primăriei clujene este deopotrivă jignitoare pentru comunitățile române și maghiare: instituția consideră indezirabilă limba, cultura și prezența istorică a comunității maghiare și presupune intoleranță din partea comunității române. Este obligația morală și legală a organizatorilor evenimentului să se asigure ca toate comunitățile orașului să perceapă Zilele Clujului ca fiind ale lor. În ciuda apelurilor din trecut făcute de Musai-Muszáj, comunicarea privind Zilelor Clujului (afișe, caiet de program, pliante, pagină web, brand, inscripții) este în continuare monolingvă. Este profund regretabil că, prin practica falisficării istoriei, Primăria Cluj-Napoca pășește pe o treaptă „superioară” a maghiarofobiei, tocmai în centenarul Marii Uniri.” se afirmă în același comunicat.


Asociația Musai-Muszáj a amenințat Primăria Cluj că va depune o plângere către Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării, dacă posterul respectiv nu va fi înlăturat

La momentul actual posterul considerat „discriminatoriu și falsificator al istoriei” a fost îndepărtat, însă asociația Musai-Muszáj atrage atenția asupra existenței mai multor astfel de postere și fotografii și cere îndepărtarea acestora.


„Semnalăm faptul că în acest moment există și alte postere similare expuse în spațiul public – fotografii istorice ale Clujului, de pe care inscripțiile maghiare au fost îndepărtate. Solicităm și înlăturarea acestor postere, având în vedere că și acestea, in egală măsură, sunt discriminatorii și falsifică istoria” au declarat într-un alt comunicat reprezentanții asociației clujene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter