Actualitate

CNAIR, incompetență sau rea-voință? Un tronson de autostradă de lângă Cluj aşteaptă licitaţia de câteva luni bune

Comisarul European pentru Politică Regională Corina Crețu a trimis o scrisoare ministrului Lucian Șova în care își exprimă îngrijorarea cu privire la situația actuală a investițiilor din domeniul transporturilor.

La jumătatea exercițiului financiar 2014-2020, singurele proiecte care înaintează sunt cele nefinalizate din ciclul de finanțare precedent, iar cele noi, bine pregătite, capabile să atragă în timp util fondurile comunitare disponibile, se lasă așteptate, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

“Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este un exemplu perfect pentru implementarea dezastruoasă a proiectelor și pentru incapacitatea de a îndrepta greșelile din trecut. Este și cazul Autostrăzii Sibiu-Pitești, lansată în licitație fără a exista un acord de mediu. O abordare similară în anul 2013 a transformat Autostrada A1 Lugoj-Deva într-un dezastru, pentru care chiar și astăzi, după mai bine de 5 ani, conducerea CNAIR nu este capabilă să identifice o soluție de deblocare. Incapacitatea managerială din CNAIR este de neînțeles chiar și pentru comisarul european, mai ales că în ultimii ani UE a oferit sistematic asistență tehnică.


Despre toate aceste aspecte am vorbit în repetate rânduri, scrisoarea UE confirmând astfel îngrijorările exprimate în ultimii ani prin pozițiile noastre publice. CNAIR, din incompetență sau rea-voință, sabotează sistematic absorbția fondurilor comunitare prin lansarea de proiecte total nepregătite, iar cele care sunt mature stau la sertar. Acest fapt incalificabil ar trebui să devină subiect de siguranță națională.

Un astfel de exemplu este Autostrada Transilvania (A3), tronsonul dintre Nădășelu și Suplacu de Barcău, segment pe care UE a acceptat să îl finanțeze. Aici studiul de fezabilitate a fost actualizat la un nivel corespunzător în ultimii doi ani, având în plus și acord de mediu recent obținut. Deși Ștefan Ioniță (fostul șef CNAIR) a anunțat în luna octombrie 2017 că documentația pentru proiectarea și execuția sectorului respectiv a fost transmisă la ANAP, nici până astăzi (au trecut 7 luni) licitația nu a fost publicată”, au scris aceştia pe Facebook.


În opinia acestora, ţările din jurul nostru își dezvoltă infrastructura pe bani europeni într-un ritm accelerat, dar conducătorii români preferă să perpetueze incompetența, lipsa de profesionalism și indolența. Atât timp cât adevărații vinovați pentru dezastrul din transporturi nu vor fi trași la răspundere și nu vor fi înlocuiți cu profesioniști, kilometrii noi de autostradă se vor construi încet, foarte încet și deloc.

Etichete: autostrada cnair
abonare newsletter