Actualitate

Piața Lucian Blaga și străzile adiacente devin pietonale. 6,1 mil. € costă scoaterea mașinilor din centrul Clujului

Proiectul Primăriei de a transforma Piața Lucian Blaga și străzile Napoca, Republicii, Petru Maior și Emil Isac în zone pietonale prinde din ce în ce mai mult contur. Municipalitatea va accesa fonduri europene de peste 6,1 milioane euro pentru scoaterea mașinilor din centrul orașului.

Consilierii locali vor aproba în ședința de săptămâna viitoare un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici pentru creșterea spațiului pietonal: “reabilitare și extindere zonă pietonală Piața Lucian Blaga, strada Republicii, strada Napoca, strada Petru Maior și strada Emil Isac și amenajare piste de biciclete”.

Potrivit proiectului, “municipalitatea clujeană are posibilitatea depunerii unor proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 – reducerea emisiilor de carbon prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.


„Municipiul Cluj-Napoca a pregătit pentru depunere documentația privind proiectul «Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană: reabilitare și extindere zonă pietonală Piața Lucian Blaga, strada Republicii (până la intersecția cu strada Avram Iancu), strada Napoca, strada Petru Maior și strada Emil Isac și amenajare piste de biciclete». Obiectivele proiectului sunt, printre altele, ridicarea calității vieții urbane în Cluj-Napoca, calmarea, eficientizarea și reducerea traficului motorizat în zona centrală în favoarea dezvoltării unei rețele atractive și sigure de trasee pietonale și ciclistice, asigurarea de zone pietonale și de spații cu caracter prioritar pietonal, reducerea poluării. De asemenea, se va urmări ca utilizarea autoturismelor personale să devine o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs față de utilizarea transportului public”, se arată în motivarea proiectului.

Zona studiată are o suprafață de aproximativ 20.350 metri pătrați și este alcătuită din Piața Lucian Blaga și străzile de legătură între aceasta și cele mai recente proiecte de modernizare din municipiu (străzile Napoca, Republicii, Petru Maior, Emil Isac).


Potrivit proiectului, străzile propuse a se moderniza au o lungime totală de 1.018 ml.

Prin proiect se propun următoarele lucrări de intervenție:


construirea/modernizarea/extinderea/reabilitarea pistelor/traseelor pentru bicicliști

Crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete – bike sharing


Construirea/extinderea de zone și trasee pietonale inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone

Lucrări de terasamente, demontări elemente existente, borduri, mobilier, sisteme de iluminat, indicatoare, semafoare, demolări suprafețe pietonale existente


Lucrări de realizare a sistemelor rutiere: trotuare, parcări, benzi pentru biciclete, gazon, plantări arbori

Mobilier urban: bănci, scaune, mese, parcări biciclete, cișmele apă

Elemente speciale: stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcare autoturisme electrice, toaletă publică automată, senzori de măsurare a traficului, rețea wireless, sistem de iluminat public cu surse LED

“Rezultate așteptate? Creșterea estimată a numărului de bicicliști care utilizează pistele de biciclete extinse și creșterea numărului de pietoni care utilizează traseele pietonale”, se arată în proiectul de hotărâre.

Valoarea totală a investiției este de 28,2 milioane lei TVA inclus. Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului este de 30 de luni de la începerea implementării proiectului.

Proiectantul a fost SC Planwerk SRL, același birou de arhitectură care s-a ocupat și de proiectarea Pieței Unirii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter