Actualitate

Fără mașini în centru. Străzile Kogălniceanu și Universității se transformă în zone pietonale

Transformarea străzii Kogălniceanu în pietonală, o idee peste care s-a așternut praful, a fost readusă, din nou, în discuție. Primăria Cluj-Napoca a lansat un concurs de soluții pe această temă și oferă premii de aproape 200.000 de euro.

Una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj-Napoca, strada Mihail Kogălniceanu, se transformă încet, dar sigur, în zonă pietonală, la șase ani de când primarul Emil Boc discuta pentru prima dată pietonalizarea acestei artere.

Pietonalizarea străzilor Kogălniceanu, Universității și a străzilor adiacente va costa municipalitatea 5,6 milioane de euro.


Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania a estimat că investiția necesară reamenajării străzilor Kogălniceanu, Universității și străzile adiacente se ridică la peste 26 milioane lei.

Consiliul Local a aprobat în ședința de săptămâna trecută premii de peste 850.000 lei pentru concursul de soluții la strada Kogălniceanu. Concursul va fi lansat în a doua jumătate a acestui an.


“Primăria organizează concurs de soluții pentru amenajarea străzilor Kogălniceanu, Universității și străzile adiacente. Cuantumul premiilor ce urmează a fi acordate: premiul I – contractul de proiectare cu o valoare estimată de 755.000 lei fără TVA, premiul II – 60.000 lei, premiul III – 30.000 lei”, se arată în proiectul votat de consilieri.

Potrivit estimărilor făcute de Ordinul Arhitecților din România, vorbim de o zonă de intervenție în suprafață de 25.500 mp, suprafața potențial carosabilă fiind de 5500 mp, iar suprafața exclusiv pietonală de 20.000 mp.


OAR-Transilvania a estimat că investiția necesară transformării arterei Kogălniceanu și a străzilor adiacente este de peste 26 milioane lei (5,6 milioane de euro).

Unde s-a împotmolit Primăria anii trecuți


Transformarea străzii Mihail Kogălniceanu în pietonală, în mod sigur face parte din seria proiectelor anunțate de primarul Emil Boc la scurt timp de la câștigarea mandatului din 2012 și “pierdute” pe drum. În urmă cu aproape doi ani, edilul șef vorbea despre pietonalizarea străzii Kogălniceanu, au fost organizate dezbateri publice pe această temă, a fost anunțat și un concurs de idei pe această temă. După ce în 2013 s-a discutat intens despre proiectul pietonalei Kogălniceanu, de la începutul lui 2014 s-a așternut praful peste această idee.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spuneau la acea dată că pietonalizarea străzii depinde de găsirea unor soluții de parcare pentru locuitorii din zona centrală.


Pentru rezolvarea traficului și a locurilor de parcare, autoritățile locale trebuie să construiască un parking, dar și acesta este sub semnul întrebării din cauza problemelor legate de proprietate. “Există în acest moment două variante de lucru. Una este parkingul subteran sub amplasamentul străzii Kogălniceanu și cel de-al doilea proiect pe care Primăria îl are în vedere este un parking în zona Avram Iancu, intrarea către Cimitirul Central. Acesta din urmă ar fi mult mai oportun și mai rezonabil din punct de vedere al costurilor, dar este direct legat de o negociere cu proprietarii privați care dețin o anumită suprafață mică din amplasament, dar obligatorie a fi încorporată în amplasamentul total pentru a putea construi un parking”, explicat în urmă cu trei ani reprezentanții municipalității.

Ultimele Stiri
abonare newsletter