Actualitate

PSD vrea metrou la Cluj. Se va organiza un „mini-referendum”

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Horea Nasra și senatorul Vasile Ilea și-au asumat inițierea demersurilor pentru ca proiectul unui metru în Cluj să fie discutat de toate părțile care ar avea nevoie să se implice.

În contextul numeroaselor promisiuni pe care primarul Emil Boc le-a aruncat în spațiul public în ulimii ani în ceea ce privește transportul cu metroul în municipiu și în zona metropolitană, PSD Cluj a inițiat o campanie de susținere a unui astfel de proiect. Membrii PSD au venit cu exemple din spațiul european de orașe care au o situație asemănătoare cu cea a Clujului, vizând în acest sens numărul de locuitori atât la nivelul municipiului cât și în zonele limitrofe, în care există metrou.

Astfel, au fost luate ca exemplu: Bilbao- Spania (345.000 de locuitori în oraș și 1 milion în zona metropoliatană), Catania – Sicilia (340.000 de locuitori), Renner – Franța (209.860 de locuitori și 690.467 în zona metropolitană), Lille – Franța (228.000 de locuitori și peste 1 milion în zona metropolitană), Lausanne- Elveția (140.000 de locuitori).


„În comunittate s-a discutat foarte mult de soluții prin care se poate decongestiona traficul. S-a discutat în ultimii ani despre mai multe posibilități, însă doar în campanie electorală, printre care și introducerea metroului. Însă nu poți să iei în serios un astfel de subiect dacă îl discuți doar în campanie electorală”, a explicat deputatul Horia Nasra.

PSD-iștii speră că vor avea parte de susținerea clujenilor, iar următorul pas în campania pe care au demarat-o este o întâlnire cu primarii din zonă pentru a vedea punctul lor de vedere în ceea ce privește realizarea unei linii de metrou pe ruta Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Apahida-Jucu.


„Vom organiza o serie de dezbateri în Cluj-Napoca, dar și în comunele prin care noi considerăm că ar trebui să treacă metroul. Prima dezbatere va fi pe zona metropolitană, în cadrul unei întâlniri cu domnii primari”, a spus deputatul clujean.

Membrii PSD susțin că scopul acestei campanii este de a aduna personaje-cheie cu păreri concrete care să determine cu exactitate dacă este posibilă sau nu realizarea unei linii de metrou la nivelul orașului. De asemenea, aceștia doresc să țină cont de părerea clujenilor, motiv pentru care vor organiza un „mini-referendum” cu strângere de semnături.


Horia Nasra a mai spus că la extremităţile liniei de metrou ar urma să fie construite mari parkinguri pentru maşini şi că fondurile necesare, circa 1,5 miliarde de euro, ar urma să vină atât din surse locale, regionale şi naţionale, cât şi din fonduri europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter