Actualitate

Laboratorul de Imaginar transformă lectura în spectacol la Târgul Gaudeamus din Cluj-Napoca

Laboratorul de Imaginar – prima instalație interactivă ce transformă experiența cititului într-un spectacol de proiecții – duce povestea mai departe la Târgul Gaudeamus din Cluj-Napoca, în perioada 18-22 aprilie, când clujenii o vor putea testa pentru prima dată.

Instalația, semnată de scenograful Adrian Damian și BRD – Groupe Société Générale, în parteneriat cu CINETic (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative), Aural Eye și The Pole Society, presupune utilizarea căștilor neuronale pentru măsurarea undelor cerebrale și transformarea acestora în proiecții vizuale în funcție de intensitatea emoțiilor cititorului în momentul lecturii.

Prin Laboratorul de Imaginar ne-am dorit să arătăm vizual ce efect are consumul de cultură, respectiv cartea și teatrul, asupra creierului uman. Această instalație este poarta noastră către o lume a poveștilor și modul în care ele sunt percepute de mintea noastră influențată constant de emoții. De asemenea, este o dovadă de cum tehnologia nu trebuie să trăiască separat de cultură, ci poate interveni și ne poate ajuta să vizualizăm lumea din mintea noastră. Este interesant de urmărit modul în care undele pe care creierul nostru le emite în timpul lecturii generează lumi imaginare și implicit un act artistic creat de însăși mintea fiecărei persoane. Opera de artă nu e cea pe care o vezi în fața ta, e cea care se întâmplă în mintea ta, e ceva în care cred cu tărie. O poveste crește în momentul în care ea este imaginată de cititorul ei. Exact lucrul acesta încercam să îl punem în evidență, să îl punem în valoare”, a declarat Adrian Damian, scenograf.


Laboratorul de Imaginar este o instalație video interactivă compusă din căști neuronale care captează undele cerebrale în timpul cititului, un dispozitiv pentru scanarea retinei, un dispozitiv de citire QR code, programare și mapare video. Toate acestea formează un sistem care interpretează datele, le codează și le transformă în proiecții vizuale, la care se adaugă dispozitivul care măsoară nivelul de atenție și cel de imaginație din timpul cititului. 10 pasaje reprezentative din literatura universală au fost folosite pentru a genera emoțiile transpuse apoi în formă vizuală.

În octombrie 2017, la Târgului Internațional Gaudeamus de la București, peste 500 de vizitatori au trecut pragul Laboratorului de Imaginar și au putut vedea în timp real ce efect are cititul asupra creierului lor. Copii și adulți de toate vârstele au testat ce pasaje literare le stimulează cel mai tare imaginația și atenția.


Adrian Damian este scenograf independent, nominalizat de trei ori la Premiile UNITER pentru spectacolele „Viața e vis” și „Iarna”, în regia lui Mihai Măniuțiu, cât și pentru „Cântăreața cheală”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, spectacol care i-a și adus premiul UNITER pentru scenografie în anul 2016. De asemenea, a fost laureat cu premiul pentru cea mai bună scenografie din partea Uniunii Artiștilor Plastici în 2015 și de Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria în 2016. Este recunoscut în domeniul artei teatrale pentru stilul deosebit și încărcarea decorurilor și obiectelor de recuzită cu emoții și simboluri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter