monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cât de valoroase sunt mașinile de cusut Singer de fapt? (P)

Cu toții știm de celebrele escrocherii din anii 90 și începutul anilor 2000 cu mașini de cusut Singer. A scris presa în nenumărate rânduri, a circulat povestea țepelor din gură în gură, iar autoritățile au luat măsuri pentru prinderea acelor escroci.

Cu toate acestea, din când în când, anunțurile ”Colecționar, cumpăr mașini de cusut Singer. Ofer 20-30.000 de euro” reapar pe stâlpii din orașele patriei. În ziua de astăzi, nimeni nu prea mai cade în plasa acestor escroci.

Mașina de cusut Singer, deși una dintre cele mai vechi, cele mai populare și cele mai bune mașini de cusut din lume, este departe de valoarea de zeci de mii de euro pe care o promovau escrocii. În ciuda escrocheriilor cu mașini de cusut Singer, piața colecționarilor de astfel de obiecte există. Pentru a considera o mașină de cusut demnă de colecție, așa cum spuneam, trebuie să fie mai veche de 1900. În general, mașinile de cusut de această vârstă au cam dispărut. De aceea, puținele care au supraviețuit sunt atât de căutate.

De exemplu, pe piața colecționarilor de mașini de cusut, un model de mașină de cusut Singer Featherweight sau 222k valorează circa 400-500 de euro. O mașină de cusut Original Express, de la 1800, valorează 550-600 de euro. Sume decente, dar departe de cât promit escrocii că ar plăti pe o mașină de cusut Singer.

Cu toate acestea, escrocii se foloseau de asemănarea fonetică dintre mașina de cusut Singer și mașina de cusut Zinger. Cea de-a doua încă există, dar în foarte puține exemplare, și este într-adevăr, de valoare ridicată. Motivul? Despre mașinile de cusut Zinger se credea că au fost confecționate la comandă de evreii asupriți de naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial. În compartimente secrete în aceste mașini de cusut Zinger, evreii și-ar fi salvat averile și le-ar fi transportat în Israel. O astfel de mașină de cusut Zinger valorează într-adevăr 30-40 de mii de euro.

Adevărul este, însă, că mașinile de cusut Singer au fost inventate în America, de un inginer care purta acest nume și, chiar dacă sunt printre cele mai bune, apreciate și performante mașini de cusut din lume, sunt departe de valoarea colosală pe care o visează unii.

Mașina de cusut Singer, una dintre cele mai populare din lume și din istorie, a apărut în 1851, fiind mai puțin o invenție, cât un „plagiat” sau, ca să fim drepți, o îmbunătățire a unui model deja existent, creat de Elias Howe. Howe a perfecționat, la rândul său, patentul lui Walter Hunt. „Plagiatorul” se numea Isaac Meritt Singer.

Dacă la Howe, acul mașinii de cusut se mișca de la stânga la dreapta, Singer a patentat mișcarea de du-te, vino sus-jos. Mișcarea acului era imprimată de o pedală, acționată cu piciorul, față de manivela modelului lui Howe. Cei doi au fost protagoniștii unui proces la acea dată, întrucât Howe considera că Singer i-a plagiat invenția. În ciuda faptului că Singer a făcut un model mai bun, Howe a câștigat procesul, câștigând sume importante de bani din vânzarea mașinilor de cusut ale lui Singer.

Cu toate acestea, în ciuda despăgubirilor plătite, pentru Isaac Singer a fost lovitura vieții. În doar doi ani, din 1851 până în 1853, compania recent înființată de acesta împreună cu Edward C. Clark, un avocat din New York, Singer Sewing Machine a devenit cea mai mare companie nord-americană din domeniul producției și comercializării mașinilor de cusut.

Maşinile de cusul Zinger, cele căutate de vânătorii de comori, există însă într-un număr mult mai restrâns, iar unii dintre posesorii lor nici măcar nu sunt conştienţi de valoarea acestora.