Actualitate

Se redeschide cafeneaua Croco, un simbol al boemei clujene

O veste bună pentru oamenii de cultură clujeni. Se redeschide o cafenea legendă a oraşului, Croco.

Cafeneaua literară Croco reînvie, după ani de zile în care în aceeaşi locaţie a funcţionat o sucursală de bancă.  Croco va face parte din lanţul de bistrouri Engels.

Înființată în 1960, fosta cafenea Croco a fost închisă în 2007, iar în acest spațiu a fost amenajată o agenție bancară a BCR. Proprietarii au invocat, la momentul închiderii, că vânzările erau foarte slabe în ciuda amplasării centrale.


Închiderea legendarei cafenele a stârnit o serie de reacţii din partea celor care o frecventau.

Un grup de scriitori clujeni a protestat atunci in centrul orasului, împotriva transformării cafenelei Croco într-un sediu de bancă. Protestul a fost intitulat “Cafeneaua Croco – odihnească-se în pace: 1960-2007”.


“Croco a fost un simbol pentru oraş pentru că a rezistat timp de 47 de ani. În jurul unei cafele şedeau la poveşti scriitori, universitari, artişti plastici, ziarişti, arabi, studenţi, taximetrişti, de unde reputaţia îndreptăţită a cafenelei ca spaţiu al boemei locale”, se spunea in manifestul protestatarilor. Grupul acestora a manifestat atunci împotriva “stilului de viaţă sterp şi utilitarist, sufocat de griji şi interese materiale”.

Cafeneaua literară Croco face parte din istoria culturală a oraşului, fiind un brand al Clujului. S-a deschis în 1960 când s-a ridicat şi Casa de Cultură a Studenţilor.


Cafeneaua din Piaţa Lucian Blaga a fost un simbol pentru oraş poate şi pentru cã a rezistat timp de 47 de ani, fiind un celebru loc de intalnire al studenţilor, scriitorilor şi artiştilor.

Dintre cei care au frecventat localul în anii 70 îi amintim pe poeţii Horia Bădescu, Negoiţă Irimie, Aurel Rău şi Aurel Ghurghianu, iar în anii 80 pe poeţii Ion Mureşan sau Ion Cristofor. Cafeneaua a fost apoi frecventată de poeţi post-decembrişti precum Adrian Suciu, Ioan Buteanu, Tudor Ştefan, Flavia Teoc, Horia Muntenus.

Etichete: piata lucian blaga
Ultimele Stiri
abonare newsletter