Actualitate

7.000 de clujeni SUFERĂ de boli reumatismale! ”Trecerea de la medicul de familie la medicul specialist nu trebuie să întârzie”

Peste 600.000 de români suferă de bolii reumatismale, dintre care aproximativ 7.000 au fost diagnosticați sau monitorizați doar în anul 2017 în Clinica Reumatologie Cluj.

La Cluj-Napoca, vineri, s-au reunit peste 250 de medici reumatologi din peste 10 specialități, la cel de-al 10-le-a simpozion Național "Interferențe în Reumatologie", dedicat abordării multidisciplinare a bolilor reumatice.

 


”Reumatologia este o subspecialitate a medicinei interne și este cea mai tânără dintre ele. Acesta este și motivul pentru care am început în urmă cu 10 ani această manifestare. Am avut în cei 10 ani întâlniri cu radiologia-imagistica, pnemumologia, cardiologia, neurologia, bolile infecțioase, gastroenterologia, obstetrica-ginecologia, pediatria, oftalmologia și, în sfârșit, anul acesta, cu ortopedia” a declarat Prof. Dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie, șeful Clinici de Reumatologie din cadrul Spitalului Județean Cluj și a disciplinei de Reumatologie din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj, secretar general al Societății Române de Reumatologie.

”La nivelul Clinicii Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca majoritatea pacienților internați au avut între 15 și 64 de ani și doar o treime aveau peste 65 de ani” a mai mărturisit Prof. Dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie.


”Sunt câteva lucruri care rămân valabile cu toate bolile reumatice, faptul că principalul simptom, indiferent de care vorbim este durerea. Avem de a face cu durere mare și avem de a face cu dizabilitatea și handicap. Dacă te dor articulațiile, spatele, genunchiul, este foarte greu să îți faci treburile de zi cu zi. Relația pe termen lung cu pacienți noștri este foarte importantă, am pacienți pe care îi cunosc și îi urmăresc de când am fost tânără. Practic, avem o viață împreună” a conchis Prof. Dr. Rednic.

”Ce se întâmplă la Cluj în reumatologie este fantastic, tot ce se face aici, nu cred că s-a făcut în altă parte. Avem doar 300 de medici în reumatologie, în toată țara și aceștia sunt concentrați în marele centre universitare. În România sunt zone care nu au astfel de medici. Sfatul meu, de asemenea, este: trecerea de la medicul de familie la medicul specialist nu trebuie să întârzie. Anumite bolii trebuie să beneficieze repede de anumite tratamente, există lucruri ireversibile.” a declarat Andrei Huțanu.


Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme de afecțiuni musculoscheletale ce afectează proporții semnificative din populația României. Cele mai frecvente boli sunt degenerative (artroză, reumatisme abarticulare, etc) dar cele mai invalidante sunt cele inflamatorii articulare, care afectează probabil aproximativ 3% din populație.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter