Actualitate

După "Cornul şi laptele", un minister vrea programul „Mierea în Şcoli”

Autorităţile publice şi producătorii apicoli vor să încurajeze consumul de miere prin Programul „Mierea în Şcoli”, prin care 1,4 milioane de copii vor primi câte un borcan de 350 de grame lunar, a declarat vineri Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Proiectul cu reglementările propuse va intra săptămâna viitoare în plenul Senatului, urmând ca mai apoi să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, a spus oficialul.

Aproximativ 1,4 milioane de copii din grădiniţe şi şcolile primare vor putea beneficia, prin programul Mierea în Şcoli, de un borcan cu 350 de grame de miere, lunar, pe parcursul întregului an şcolar.


Programul Mierea în Şcoli este propus pentru ani 2017-2023, fiind stabilit pentru implementare în anul şcolar 2017-2018. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, programul a suferit reglementări şi se speră a fi implementat cât mai curând.

Scopul acestuia a fost de a ajuta - de cealaltă parte - producătorii autohtoni să-şi vândă produsele pe piaţa din România şi să încurajeze consumul de miere.


„Un borcan cu miere pentru copiii din mediul rural este ca o icoană, pentru că nu îl poate accesa oricând. Dacă un măr sau o pară mai cade de la vecinul şi copilul îl poate lua, acest lucru nu este posibil şi cu mierea. Sumele pe care le-am alocat acestui proiect sunt consistente şi de la o discuţie de a da un singur borcan într-un trimestru, propunerile au fost ca acel borcan să fie în fiecare lună”, a declarat Daniel Botănoiu, în deschiderea Târgului Naţional al Mierii, potrivit Mediafax.

România este în coada clasamentului la consumul de miere din ţările Uniunii Europene, iar populaţia ţării consumă doar 3 grame de miere zilnic şi 70 de grame de zahăr.
„Această balanţă nu ne onorează sub nicio formă. Nici din punct de vedere al sănătăţii, nici din punct de vedere al producţiei, nici din punct de vedere al exporturilor sau al producătorilor. Eu cred că alternativa zahărului este mierea”, a mai precizat Daniel Botănoiu.


La finalul anului trecut, Guvernul a suspendat printr-o Ordonanţă de Urgenţă aplicarea proiectului.

„În perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018, se suspendă aplicarea prevederilor Legii 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional”, prevede normativul citat.


Târgul Naţional al Mierii - ediţia de primăvară, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, se desfăşoară în perioada 16-18 martie pe platforma apicolă din Băneasa, Bucureşti. Cei aproximativ 100 de expozanţi prezenţi, apicultori şi firme specializate, îşi etalează exponatele într-o gamă extrem de diversificată, de la produse apicole obţinute direct din stupină până la produse apicole condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole, suplimente nutritive, cosmetice etc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter