Actualitate

A început demolarea primelor garaje, în Mănăștur

Primele garaje de cartier se demolează în cartierul Mănăștur, după mai bine de 10 ani de promisiuni. Primele vizate au fost o serie de garaje fără autorizație de construire de pe Aleea Brateș din Mănăștur.

În plină aglomerație și criză de spațiu, clujenii tânjesc după parcări aproape cum tânjesc după aer. După ani și ani, reprezentanții locali au demarat proiectul de demolare a acestora.

„Au fost trimise somaţii, am dat un termen de 3 luni de zile ca aceste garaje să fie ridicate de pe domeniul public, în caz contrat această acţiune va fi făcută pe cale administrativă, iar costurile vor fi suportate de cătrei cei în cauză", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, în cadrul unei emisiuni radio.


Garajele, spațiu de depozitare

Printre blocurile din vechile cartiere ale clujului, stau neatinse de zeci de ani garajele de tablă unde, de cele mai multe ori, nu este parcată nicio mașină. Acestea mai degrabă sunt folosite pentru depozitare, așa cum le place românilor să procedeze. Fiindcă în loc să arunce obiectele pe care nu le mai folosesc, preferă să le adune, mergând pe ideea că „poate le vom mai folosi cândva”. Este vorvba de 10.000 de garaje vechi.

Timp de 10 ani, primarul Emil Boc a promis clujenilor că se va ocupa de demolarea garajelor inestetice de pe străzile din oraș, însă în campanie electorală, pentru a nu supăra alegătorii, renunță la idee și apoi o ia de la început, revenind în forță cu aceleași promisiuni. În acest sens unii clujeni consideră că administrația locală dorește să evite eventuale scandaluri cauzate de demolarea garajelor, scandaluri ce s-ar materializa în pierderi de voturi pentru primarul Emil Boc.


Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcarilor din cadrul primăriei clujene are în administrare 10782 garaje pe domeniul public sau privat al municipiului. Cartierul Mănăștur este campionul garajelor cu nu mai puțin de 3574 de astfel de construcții. Urmează în top cartierul Mărăști, la mică distanță, cu un număr de 3164 de garaje. Celelalte cartiere au abia jumătate din numărul celor existente în Mănăștur sau Mărăști. În cartierul Gheorgheni sunt 1753, în Zorilor 1195, în Grigorescu 1022. Cele mai puține sunt în cartierul Gruia, 33.

Cu garajele sub nas și mașinile pe trotuar

Chiar dacă dețin garaje, oamenii preferă să le folosească pentru depozitarea altor lucruri și își țin mașinile pe sub blocuri. Numărul mașinilor din Cluj-Napoca crește de la an la an, iar acest lucru se vede în incapacitatea municipalității de a amenaja locuri de parcare suficiente. Locuri, care ar putea fi amenajate în locul garajelor atât de greu de urnit. Poziția municipalității este că va demola acele garaje unde situația juridică a terenului este clară, fără revendicări și unde se pretează realizarea unor locuri de parcare. „Clujul suferă de o lipsă acută a locurilor de parcare, iar demolarea lor ar putea reprezenta o soluție.” a spus un bărbat care deși deține garaj în Gheorgheni e conștient de inutilitatea acestuia și de faptul că acesta este foarte inestetic.


„Îi extraordinară ideea să dea garajele jos și e indicată o parcare supraterană. Să sperăm că de data asta se va realiza promisiunea primarului. Garajele astea nu au nici un rol, ele sunt pe post de depozite pentru orice numai pentru mașini nu. Mașinile tot afară stau.”, semnalează un clujean.

Cele mai multe garaje din Cluj-Napoca se află în cartierele Mănăștur și Mărăști. Pe locul trei ca număr de garaje se află cartierul Gheorgheni cu aproximativ 150 de garaje care așteaptă să fie demolate. Clujenii din zonă se plâng că mai ales pe perioada verii nu pot respira din cauza gunoaielor care se aruncă în jurul garajelor.


Garajele au revenit în atenția aleșilor locali

În primăvara anului trecut, primarul Clujului își propusese să desființeze, nici mai mult, nici mai puțin, 350 de garaje de tablă din cartierul Mănăștur pentru a face loc noilor parkinguri, unul pe Primăverii-Gârbău și al doilea pe Mogoșoaia.

Un an mai târziu, viceprimarul Dan Tarcea declară că peste 70 de locații din întreg orașul, unde se află garajele, sunt în analiza Primăriei Cluj-Napoca.  Printre acestea sunt vizate și zonele în care sunt prevăzute parkinguri.


„Nu e aşa uşor. Ca să demolăm, trebuie să avem ce să punem în loc. În toate zonele unde vom face PUZ-uri de regenerare urbană, vom demola garaje şi vom face parcări la sol. La trei locuri de parcare, vom planta un arbore pentru a creşte calitatea vieţii. Vom analiza foarte atent aceste situaţii pentru că, pot să fie 50 de garaje dar pe locul cărora să nu putem costrui parking, însă putem face 70 de locuri de parcare normale", a spus viceprimarul.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter