Actualitate

Levigatul, de neoprit. Autorităţile stau cu mâinile în sân. FOTO

A venit primăvara, iar după dezgheţ râul de levigat de la groapa de gunoi a Clujului îşi reia cursul spre Zapodie.

Levigatul îşi vede liniştit de cursul lui, iar reprezentanţii administraţiei locale stau cu mâinile în sân.
“Prin predarea amplasamentului demarează efectiv lucrările privind sistemul de epurare prin osmoză inversă a levigatului şi în acest fel se vor rezolva problemele de la Pat Rât”. Spunea Alin Tişe anul trecut în decembrie. Au trecut trei luni în care staţia de osmoză inversă pentru tratarea levigatului nu a funcţionat nici măcar o secundă. Între timp, la Pata Rât levigatul se întinde pe 9 hectare.

Pe 2 martie, Consiliul Judeţean a postat pe site-ul instituţiei un anunţ privind solicitarea acordului de mediu pentru staţia de epurare.


Reamintim faptul că, potrivit promisiunilor lui Tişe, stația urma să fie operațională încă din decembrie anul trecut, apoi termenul s-a mutat în luna februarie. Cu stupoare aflăm că abia vineri, 2 martie, s-a supus consultației publice documentația pentru obținerea autorizației de mediu.

Activiştii de mediu au avertizat nu o dată că staţia de osmoză inversă nu are capacitatea să gestioneze debitul levigatului care curge nestingherit către Apahida şi că aceasta va fi tot timpul inundată de lacul de levigat din amonte.


La sfârşitul lunii noiembrie, Garda Naţională de Mediu a amendat, din nou, Consiliul Judeţean Cluj cu 80.000 lei pentru problemele de la groapa de gunoi de la Pata Rât.

Consiliul Judeţean plăteşte 39.000 de euro pe lună pe staţia de osmoză care a fost adusă la Pata Rât.


Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat că problema levigatului trebuie să fie rezolvată cât mai repede, deoarece acesta ajunge în râul Someş.

Etichete: alin tise levigat
Ultimele Stiri
abonare newsletter