Actualitate

Corupţie la Salina Ocna Dej. Omul de afaceri Călin Mitică, trimis în judecată pentru că ar fi dat mită pentru a obţine contracte

Fost director al Salinei Ocna Dej a fost trimis în judecată pentru luare de mită după ce ar fi primit 87.000 de lei de la Călin Mitică, patronul Transferoviar Grup. Mitică a fost şi el trimis în judecată pentru dare de mită.

Procurorii anticorupţie din Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director al Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ şi a patronului Transferoviar Grup Călin Mitică, alături de alţi directori din firmă.

Potrivit DNA, Georgel Mihuţ, la data faptelor directorul Salinei Ocna Dej, a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată.


Elena Lucia Tanasă, la data faptei director Vânzări, Logistică, Parteneriate la Societatea Națională a Sării SA, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Călin Mitică, la data faptelor om de afaceri ce controla SC Transferoviar Grup SA, pentru infracțiunile de dare de mită în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.


Kinga Mădărăşan, la data faptei director general la SC Transferoviar Grup SA, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată.

Ştefan Adriian, la data faptelor director de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată, complicitate la dare de mită,


Ianchiş Cosmin Adrian şi Miclea Cornel Eugen, la data faptelor administratori ai unei societăți comerciale, au fost trimişi în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită, în formă continuată, complicitate la luare de mită, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


În perioada 07.07.2011 – 11.12.2013, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în nouă tranșe succesive, a sumei totale de 87.841,59 lei către inculpatul Mihuț Georgel, în calitatea menționată mai sus, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA în relația cu Salina Ocna Dej. Acest „sprijin” consta în obținerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Națională a Sării SALROM SA sau de la Salina Ocna Dej (structură din cadrul acestei societăți naționale), a unor contracte de lucrări și servicii, precum și derularea acestora în condiții favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA. Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de inculpații Ianchiș Cosmin Adrian și Miclea Cornel Eugen. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al firmei respective și predate în numerar inculpatului Mihuț Georgel.

În acest mecanism, un rol important l-a avut inculpatul Ștefan Adriian, care a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind remiterea celor 87.841,59 lei, în sensul că a inițiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, (realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de firma inculpaților Ianchiș Cosmin Adrian și Miclea Cornel Eugen) și a urmărit buna funcționare a acestuia.


În același context, în datele de 13 decembrie 2012 și 07 noiembrie 2013, inculpata Mădărășan Kinga, în calitate de director general la SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca, a remis cu titlu de mită inculpatei Tanasă Elena Lucia, în calitate de director Vânzări, Logistică, Parteneriate în cadrul Societății Naționale a Sării SA, bijuterii din aur în valoare totală de 10.000 lei, o parte dintre acestea fiind procurate de inculpatul Ștefan Adriian.

Remiterea bijuteriilor s-a realizat în legătură cu îndatoririle de serviciu ale inculpatei Tanasă Elena Lucia, pentru ca aceasta să avantajeze interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA, în cadrul desfășurării procedurilor privind atribuirea și menținerea atribuirii serviciilor de transport de sare (destinată unui combinat din Ungaria) pe calea ferată, precum și în vederea acceptării inserării unor clauze favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA, în contractele de transport și actele adiționale încheiate.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților Călin Mitică, Mihuț Georgel și Mădărășan Kinga. Aceeași măsură s-a dispus asupra unor sume de bani ridicate de la inculpații Călin Mitică (12.590 franci elvețieni) și Mihuț Georgel (4.200 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

abonare newsletter