Actualitate

Comisia Europeană decide miercuri dacă sancţionează nouă ţări, inclusiv România, din cauza poluării aerului

Comisia Europeană va decide miercuri dacă lansează ori nu procedurile de sancţionare a celor nouă state membre UE, printre care se numără şi România, evaluate în privinţa măsurilor de îmbunătăţire a calităţii aerului în zone urbane, afirmă surse europene citate de agenţia ANSA.

Membrii Comisiei Europene vor decide miercuri eventualele sancţiuni, care ar urma să fie comunicate public joi, au declarat surse din instituţii europene citate de agenţia ANSA.

Karmenu Vella, comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime şi Pescuit, a amintit că membrii Comisiei Europene "au stabilit deja că va fi sesizată" Curtea de Justiţie a Uniunii Europene "dacă cele nouă state evaluate nu vor adopta măsurile adecvate".


Comisia Europeană a anunţat oficial că va prezenta la jumătatea lunii martie rezultatele evaluării măsurilor prezentate de nouă state membre UE, inclusiv de România, în sensul îmbunătăţirii calităţii aerului, aceste ţări riscând declanşarea procedurilor de sancţionare.

La sfârşitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a somat România şi alte opt ţări europene să prezinte măsuri pentru diminuarea poluării aerului, în caz contrar urmând să fie lansate procedurile de sancţionare. Pe 30 ianuarie, la Bruxelles a avut loc o reuniune la nivel ministerial cu reprezentanţii a nouă ţări care nu respectă normele privind calitatea aerului. Cele nouă state membre - Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie - riscă să fie vizate de proceduri de sancţionare din cauza depăşirii limitelor stabilite în cazul poluării aerului.


"Actuala Comisie Europeană a transmis în mod substanţial că vrea să aibă acţiuni majore în lucrurile de importanţă majoră. Şi nu este ceva mai grav decât pierderea de vieţi omeneşti din cauza poluării. Protejarea cetăţenilor noştri reprezintă principala prioritate a preşedintelui Jean-Claude Juncker şi a întregului Colegiu de comisari, iar acest lucru trebuie să devină principala prioritate şi în statele membre, pentru guverne şi pentru toate ministerele responsabile, fie că sunt miniştrii Transporturilor, Energiei, Industriei, Agriculturii sau Finanţelor. Credibilitatea noastră comună depinde de acest lucru", a afirmat pe 30 ianuarie Karmenu Vella, comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime şi Pescuit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter