Actualitate

Centenarul Marii Uniri - Ioan-Aurel Pop: Sigla "România 100" derutează, unii cred că ţara există de numai un secol

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, academician profesor doctor Ioan-Aurel Pop, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul Conferinţei "Marea Unire şi vecinii României", că foarte mulţi sunt derutaţi de sigla cu 'România 100' şi cred că ţara noastră există doar de 100 de ani, însă aceasta este "o formulare nefericită", întrucât 100 de ani nu sunt de la existenţa României, ci de la Marea Unire.

"Foarte multă lume în Ţara Românească, mai ales după ce a văzut sigla aceasta cu 'România 100' crede sincer că România este de 100 de ani. Unii mă şi întreabă 'cum se face, domnule profesor, că unii sunt de 1.000 de ani pe aici şi alţii, noi, numai de 100 de ani?'. E o formulare nefericită, 100 de ani nu sunt de la România, 100 de ani sunt de la Marea Unire, pentru că România cu numele de Ţara Românească sau Terra Valachorum există de 1.000 de ani. Ca istoric vă spun că primele mărturii de ţări româneşti datează aproximativ de acum 1.000 de ani. În Ardeal, vă dau un exemplu, Ţara Făgăraşului este pomenită ca Ţara Românilor de la 1200, nu la 1900, la 1222. Avem mărturii şi de dinainte şi din alte părţi, pentru că românii, fiind cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei, şi atunci ca şi azi, s-au format pe cea mai largă arie, care merge de la Balcani, în Sus, până la Carpaţii Păduroşi, în Nord, şi de la Tisa, în Vest, până la Nistru, în Est. Fireşte, nu erau numai români, erau şi alte neamuri, erau pânze de populaţie, era lume amestecată, dar românii fiind cel mai numeros popor din Sud-estul Europei, pe cel mai întins spaţiu, s-au format cele mai multe ţări şi ţări româneşti erau peste tot", a spus Ioan Aurel Pop.

Academicianul a spus că mulţi cârcotaşi vor zice că România nu e acelaşi lucru cu Ţara Românească, însă dovezile istorice indică exact contrariul.

"Dacă cineva dintre dvs. îmi demonstrează că England nu e totuna cu Anglia, atunci şi eu sunt de acord că România nu e totuna cu Ţara Românească. Hai să traducem England, este Ţara Anglilor, deci Anglia este acelaşi lucru ca şi România, e o denumire preferată în unele limbi, în româneşte preferăm Anglia. În franceză e Angleterre, Ţara Anglilor (...) Deci dacă România nu e totuna cu Ţara Românească, atunci nici Deutchsland nu e bun, fiindcă înseamnă Ţara Germanilor şi e nume modern. Acestea sunt sinonime. România nu există de 100 de ani, România s-a întregit acum 100 de ani. A fost un lucru excepţional? (...) Nu, nu a fost un lucru excepţional, dar nouă ne place să scoatem în evidenţă excepţionalismul românesc. E adevărat că nu în bine, mai ales în rău, ne place să ne autoflagelăm (...) În 1918 sunt state care s-au întregit şi sunt state care erau dispărute de pe harta Europei şi s-au refăcut şi sunt state care nu au fost niciodată pe harta Europei, politic vorbind, şi care s-au făcut", a arătat Ioan-Aurel Pop.

Rectorul UBB a mai subliniat că dacă aceste state ar fi apărut în 1918 complet greşit, după al Doilea Război Mondial ar fi fost desfiinţate sau retrasate, ceea ce dovedeşte că "ceea ce a rămas după Primul Război Mondial e o arhitectură a Europei care este stabilă".

Etichete: elevi cinematografie
Ultimele Stiri
abonare newsletter