Actualitate

Judeţul Cluj, sub COD GALBEN de ger. Meteorologii anunţă temperaturi de până la -22 grade C

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare cod portocaliu de ger, care vizează Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea şi care intră în vigoare luni dimineaţa. Meteorologii avertizează că se vor înregistra şi minus 22 de grade Celsius.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat prefecturilor din judeţe să ia măsuri şi să sprijine populaţia pe durata codurilor galben şi portocaliu de ger, precizând că oamenii nu trebuie să pornească la drum lung fără combustibil suficient şi fără instalaţie de încălzire.

"Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus Instituţiilor Prefectului convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, asigurarea bunei funcţionări a utilităţilor publice si monitorizarea evoluţiei stocurilor de materiale antiderapante destinate intervenţiei pe reţeaua de drumuri la nivel naţional. Echipajele SMURD şi ale serviciilor de ambulanţă vor fi prezente în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost, pentru identificarea acestora şi transportul la centrele de cazare temporară amenajate de autorităţile locale. Pacienţii dializaţi şi femeile însărcinate, care, din cauza fenomenelor meteorologice, riscă să rămână blocaţi în zone izolate, vor fi transportaţi la unităţile sanitare din teritoriu şi internaţi la secţiile de specialitate", reiese dintr-un comunicat transmis de către Ministerul Afacerilor Interne.


De asemenea, DSU recomandă cetăţenilor să nu stea timp îndelungat la temperaturi scăzute, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diverse afecţiuni, să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, iar orice situaţie de risc să fie sesizată la numărul unic de urgenţă 112.

"Celor care pornesc la drum le recomandăm să aibă autoturismele echipate de iarnă, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă între autovehicule şi să folosească frâna de motor. De asemenea, înainte de a porni la drum, se recomandă verificarea funcţionării instalaţiei de încălzire, precum şi existenţa unei cantităţi suficiente de combustibil", mai reiese din comunicatul instituţiei.


Potrivit sursei citate, pentru evitarea producerii unor incendii, pompierii recomandă verificarea instalaţiilor de încălzire şi evitarea folosirii unor surse de căldură improvizate.

Atenţionarea cod portocaliu de ger intră în vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 şi expiră pe 1 martie, la ora 10.00.


Meteorologii avertizează că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.


Totodată, din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a mai emis, sâmbătă, şi o atenţionare cod galben de frig, care vizează toată ţara şi care intră în vigoare duminică dimineaţă, la ora 03.00, fiind valabilă până pe 1 martie, la ora 10.00.


Potrivit meteorologilor, valul de frig va cuprinde treptat toată ţara şi va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile şi va fi ger dimineaţa şi noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi şi în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzaţia de rece. Din seara zilei de sâmbătă şi până duminică noapte, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului şi Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ.

Vântul va avea intensificări în medie cu 45-50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55-65 km/h.

Ultimele Stiri
abonare newsletter