Actualitate

Clujul a adunat investiții străine de 1,7 miliarde de euro

Județele Cluj, Alba, Mureş, Braşov, Arad şi Timiş sunt cele care au atras investiţii străine de peste 1 miliard de euro.

 

În cel mai atractiv judeţ din punctul de vedere al investitorilor străini, Timiş, stocul de investiţii străine era de 3,5 miliarde de euro, arată a treia ediţie a studiului „Capitalul privat românesc”, realizat de Ziarul Financiar și Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).


Banca Naţională a inclus pentru prima dată în studiul său asupra investiţiilor stră­ine datele defalcate pe judeţe în ceea ce priveşte soldul de investiţii directe la 31 decembrie 2016. Timişul este pe primul loc între judeţele României la atragerea de investitori străini în afară de judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Zona Bucureşti-Ilfov avea un stoc al investiţiilor străine atrase de aproape 40 de miliarde de euro, adică 60% din cele 66 de miliarde de euro înregistrate la acea dată.


Investiţii străine directe reduse înseamnă o cifră de afaceri consolidată a com­paniilor rezidente în judeţul respectiv foarte redusă. Gorjul e al treilea judeţ de la coadă din punctul de vedere al cifrei de afaceri în 2016, cu un rulaj de doar 7,1 miliarde de lei.

Vecini de clasament sunt Teleor­man, cu 5,5 miliarde de lei afaceri şi doar 98 milioane de euro investiţii atrase, şi Giurgiu, cu 5,5 miliarde de lei afaceri şi 127 milioane de euro investiţii atrase. De altfel, cele şapte judeţe aflate sub limita de 100 de milioane de euro investiţii străine directe – Vaslui, Vrancea, Mehedinţi, Brăila, Botoşani, Teleorman, Gorj – au afaceri de maximum 8 miliarde de lei pe an.


În lipsa investiţiilor străine, puterea economică a acestor judeţe este mult diminuată. Investitorii străini creează în regiunile unde vin un ecosistem: companii care furnizează materie primă sau materiale, echipamente sau diverse servicii. Pe de altă parte, un număr mai mare de salariaţi şi salariile mai mari ale acestora creează cerere pentru consum şi investiţii în imobiliare.

Judeţele care au atras investiţii străine directe de peste 1 miliard de euro – Dolj, Cluj, Alba, Constanţa, Mureş, Braşov, Prahova, Arad, Argeş şi Timiş – au afaceri de peste 20 de miliarde de lei. Timişul, judeţul care are cel mai mare stoc de investiţii străine directe atrase în afară de Bucureşti – Ilfov, de 3,5 miliarde de euro, are şi cel mai mare rulaj al companiilor, adică al cifrei de afaceri totale a companiilor rezidente în judeţul Timiş: 54,3 miliarde de lei. Aici intră şi companii străine (pondere de 62%), şi companii cu capital majoritar românesc (38%)

Ultimele Stiri
abonare newsletter