Actualitate

Legea donării de ovule şi spermă e criticată de pacienţi

<p /><img src="documente/stories/08_august/17_ziua/04 donatoriweb.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Asociaţiile de pacienţi critică proiectul de lege al Ministerului Sănătăţii care dă liber la donare de ovule şi spermă.

Potrivit asociaţiilor de pacienţi, ar trebui extinsă posibilitatea de donare deoarece 99% din procedurile de inseminare artificială şi fertilizare in vitro au loc cu celule reproductive ale cuplului.

Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de lege prin care cuplurile care suferă de sterilitate vor putea avea acces, în curând, la reproducere umană asistată medical cu terţ donator. Aceasta înseamnă că o persoană majoră va putea dona spermă sau ovule pentru persoanele sterile.


Nu e suficientă propunerea Ministerului

Asociaţiile care reprezintă interesele cuplurilor care se luptă cu infertilitatea consideră că este binevenit demersul Ministerului Sănătăţii, dar nu este suficient. “Asociaţia SOS Infertilitatea atrage atenţia asupra faptului că România este una din foarte puţinele ţări europene care nu deţine un cadru legislativ pentru reproducerea umană asistată medical. În acest context, nu putem decât să ne bucurăm că Ministerul Sănătăţii a decis să reglementeze acest domeniu”, spun cei din conducerea Asociaţiei SOS Infertilitatea. Ei se întreabă însă de ce acest proiect se limitează la reproducerea umană asistată medical cu donator, în condiţiile în care peste 99% dintre proceduri - inseminări artificiale şi fertilizări in vitro - au loc cu celulele reproductive ale membrilor cuplului.


“Deci reproducerea umană asistată medical cu donator reprezintă doar un mic segment al procedurilor de reproducere asistată din Romania şi din lume. Ca atare, Asociaţia SOS Infertilitatea crede şi propune să se creeze un cadru legislativ pentru reproducerea umană asistată medical în general, nu doar pentru reproducerea umană asistată medical cu donator. Este nevoie de lege pentru a se evita experimentările şi excesele în acest domeniu atât de fragil”, declară conducerea asociaţiei.

Părinţii nu ar apela la donatori


Corina M. din Cluj-Napoca este deja mama unui băiat de 2 ani şi jumătate, dar nu ar fi apelat la un donator dacă nu ar fi putut rămâne însărcinată. “Am înţeles că legea aceea spune că donatorul de spermă este anonim, deci viitorii părinţi habar nu au cum va arăta copilul lor: dacă este brunet, alb, cu ochii negri sau verzi. Dacă aş fi nevoită să apelez la metode artificiale de inseminare, în nici un caz nu m-aş gândi la reproducerea cu donator anonim”, spune Corina M.

Sunt aşteptare propuneri şi observaţii


Cseke Attila, ministrul demisionar al Sănătăţii, a precizat că sunt aşteptate propuneri şi observaţii pe marginea acestui proiect. “Proiectul propus de experţii ministerului intră în dezbatere publică. Pe durata acestei perioade aşteptăm propuneri şi observaţii privind acest subiect important pentru domeniul medical. Proiectul de Lege conturează cadrul juridic al activităţilor necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu terţ donator, care este reprezentat de prevederile din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil”, a declarat Cseke Attila.

Ultimele Stiri
abonare newsletter