Actualitate

O vacă a devenit o veritabilă vedetă naţională, după ce a "refuzat" să meargă la abator

O vacă din rasa limousine a reuşit să evadeze în timp ce era transportată spre abator şi s-a refugiat într-o pădure din Olanda unde trăieşte de peste o lună, declanşând un elan de solidaritate din partea internauţilor olandezi, care au luat hotărârea de a o salva, informează AFP.

Povestea vacii Hermien, care s-a ascuns în pădure pentru a scăpa de destinul ce îi era rezervat, a emoţionat o ţară întreagă. Un val de compasiune s-a declanşat pe reţelele de socializare, iar un partid politic a lansat o campanie de finanţare participativă.

 


Mii de olandezi au cotizat pentru a oferi acestei vaci şansa de a-şi trăi ultimii ani din viaţă într-un refugiu pentru bovine, în loc să fie sacrificată într-un abator.

"A trecut printr-un moment de stres şi de panică atunci când a văzut camionul ce o ducea la abator. De atunci, nu reuşim să o prindem", a dezvăluit pentru AFP medicul veterinar Edo Hamersma.

Hermien a evadat alături de o altă vacă, însă aceasta din urmă a fost capturată la scurt timp după ce animalele au început să fugă pe un câmp din estul Olandei. Rămasă singură, Hermien trece pe la grajdurile din vecinătate pentru a se hrăni în fiecare noapte.

Pe Twitter, hashtag-uri precum #JeSuisHermien (după modelul #JeSuisCharlie), #GoHermien, #MeKoe (#EuVacă, după modelul #MeToo) au fost create pentru salvarea acestei bovine în vârstă de trei ani şi jumătate, considerată o veritabilă "eroină".

Chiar şi familia regală olandeză şi-a exprimat sprijinul faţă de cauza ei. "Trebuie să o salvăm pe vaca Hermien" şi "să o cumpărăm împreună pentru a-i oferi libertatea", a scris pe Twitter Pieter van Vollenhoeven, ginerele fostei regine Beatrix.

Această mişcare de solidaritate a permis strângerea unei sume de aproape 50.000 de euro, suficient de mare pentru a cumpăra animalul de la proprietarul ei şi pentru a-i permite să îşi continue viaţa într-un refugiu pentru bovine, a anunţat cotidianul olandez AD.

Însă animalul trebuie să fie mai întâi capturat.

"Nu pot să mă apropii de ea şi să o împuşc cu un tranchilizant pentru a o adormi. Este foarte stresată şi temătoare, ar putea să se sperie şi să traverseze autostrada", a prevenit acelaşi medic veterinar, care a salvat deja alte două vaci aflate într-o situaţie asemănătoare, în aceeaşi regiune, potrivit Agerpres.

"Trebuie să o lăsăm în pace, să aşteptăm venirea unor zile însorite şi să scoatem cirezile pe câmpie. Atunci, ea se va apropia din proprie iniţiativă de semenii ei", a continat Edo Hamersma.

Etichete: olanda abator vaca
abonare newsletter