Actualitate

Cum va fi marcată la Cluj Ziua Culturii Naţionale

Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca organizează luni, în colaborare cu Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară “Sextil Puşcariu”, o serie de manifestări pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale.

Aniversarea din acest an va fi marcată prin organizarea unei expoziţii dedicate începuturilor culturii scrise româneşti, alcătuită din câteva dintre cele mai valoroase manuscrise şi cărţi deţinute de Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca, şi printr-un recital al actorului Claudiu Pintican, intitulat 'Pe mine mie... redă-mă?'.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de două conferinţe despre stadiul actual al înţelegerii contextului istoric şi a semnificaţiei operei eminesciene, susţinute de prof. dr. Ioana Bican şi de conf. dr. Călin Teutişan.

Deschiderea seriei de manifestări va avea loc luni, de la ora 10,00, în foaierul Bibliotecii Academiei Române, în prezenţa preşedintelui Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Emil Burzo, şi a directorului Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca, Sorin Crişan.

La rândul său, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei deschide luni expoziţia "Frânturi din corespondenţa lui Lucian Blaga. Documente din colecţia MNIT".

De asemenea, ca în fiecare an, vor avea loc depuneri de coroane la statuia lui Mihai Eminescu din faţa Teatrului Naţional. Ceremonia, care începe la ora 10,00, va fi urmată, de la 11,00, de un spectacol liric în foaierul teatrului, cu participarea artiştilor de la Teatrul şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.

Ziua de 15 ianuarie, ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, este marcată, începând din 2011, în fiecare an, ca Zi a Culturii Naţionale.
Versurile sale, ajunse în aproape toate colţurile lumii, sunt citite şi astăzi. Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a întrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi unei mici planete, scrie Agerpres.


Ziua Culturii Naționale este o zi în care se celebrează un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes naționa. .

 

Etichete: mihai eminescu
Ultimele Stiri
abonare newsletter