Actualitate

Vlad Voiculescu, despre situaţia transplanturilor: Bodog este ca o floricică. Nu a văzut nimic

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a explicat mai multe nereguli găsite la Agenţia de transplant, după ce MS a cerut un control care l-a implicat şi pe Florian Bodog, Voiculescu apreciind că actualul şef al Sănătăţii „este ca o floricică” şi „nu a văzut nimic”.

„Care este cea mai simplă metodă pentru a te asigura că poţi fura liniştit? Simplu: să îţi faci singur regulile! Sau... şi mai simplu, să nici nu le faci. Dacă nu ai reguli, nimeni nu te mai poate acuza de nimic. Aşa au procedat şi mai-marii transplantului din România, cu domnul Lucan în frunte.(...) Cine era membru în Comisia de Control? Domnul Bodog. Cine era preşedintele Consiliului Ştiinţific al ANT? Domnul Lucan", reiese din postarea lui Voiculescu.

Potrivit fostului ministru, în anul 2011, după şapte ani de la înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) şi doi ani, de la crearea Registrului Naţional de Tranplant, ministerul Sănătăţii, condus la acea vreme de Cseke Attila, a efectuat un control la ANT, printre membrii comisiei fiind şi Florian Bdog, care ocupa funcţia de director în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică şi Control în Sănătate publică.


„La 5 ani de la înfiinţare (2009), se înfiinţează Registrul Naţional de Transplant şi se emite un Ordin de Ministru care stabileşte ca obligaţie legală a Consiliului Ştiinţific al ANT elaborarea regulamentului de alocare a grefoanelor de organe, ţesuturi şi celule. La 7 ani de la înfiinţare (2011), Corpul de Control constată că Registrul nu funcţiona, cât despre regulament de alocare... nici atât. Se stabilesc noi termene, responsabili, etc”, explică fostul ministru.

Voiculescu menţionează că, în 2016, când au început verificările cu privire la transplant, atât medicul Mihai Lucan, cât şi politicieni şi jurnalişti au încercat blocarea controalelor.


„În 2016, începem controlul în transplant...de la periferia care devenise centru: ICUTR Cluj, feuda domnului Lucan. Ameninţările nu ţin. Telefoanele nu ajung unde trebuie. Domnul Lucan vine la Bucureşti şi împreună cu membri Consiliului Ştiinţific şi veşnicii şefi ai transplantului...organizează cu sprijin de la partid şi de la câţiva jurnalişti de butonueră o campanie media întru defăimarea mea şi a şefului corpului de control de la MS. S-a oprit transplantul! Vrea să ducă pacienţii la Viena! Ministrul Vlad Voiculescu vrea să dezmembreze morţii români şi să le trimită toate organele în străinatate", mai povestește Vlad Voiculescu.

Fostul demnitar susţine că în perioada cât a condus ministerul Sănătăţii, a arătat, prin controalele efectuate, că nu sunt respectate depturile pacienţilor.


„Sute sau mii de români au murit pe lista de aşteptare, sperând probabil într-o minune. Sute sau mii de români au trăit doar pentru că s-au împrumutat, şi-au vândut casa, maşina, vaca. Domnul #Lucan face drumuri ceva mai dese la poliţie şi parchet, in continuare însă sunt sigur că se consideră nevinovat şi nedreptăţit. Regulament pentru alocarea oganelor încă nu există, deşi eu am cerut-o în calitate de ministru din nou în scris iar controalele din 2016 au arătat cât se poate de clar că drepturile pacienţilor sunt călcate în picioare, că banul sau faima sunt de prea multe ori monede de schimb pentru viaţă şi că oamenii aceştia au furat de la oameni şi de la stat, fără limită”, spune acesta în postarea de pe Facebook.

Voiculescu precizează că Bodog este „ca o floricică. Nu a văzut, nu a fost în comisia de control care a sesizat ilegalităţile de mai sus, nu a fost directorul direcţiei responsabile din MS pentru ani de zile, nici şef de cabinet de ministru, nici secretar de stat, nici secretar al Comisiei de Sănătate din Parlament, nici ministru de mai bine de un an”.

abonare newsletter