Actualitate

Ruta pe care trenul ”Săgeata Albastră” circula cu 35 km/h, suspendată după 5 luni

Trenul „Săgeata Albastră” care circula pe ruta Cluj – Ilva Mică – Rodna Veche, inagurat în vara anului trecut şi-a încetat cursele, după ce statisticile CFR Călători au arătat că doar 11 călători circulau, în medie, zilnic, pe această rută.

Circulaţia feroviară pe ruta Ilva Mică - Rodna Veche a fost suspendată timp de 4 ani, iar anul trecut, pe 1 august 2017, Ministerul Transporturilor a decis să redeschidă tronsonul deşi noua rută nu era rentabilă din punct de vedere economic pentru CFR, cheltuielile de operare fiind de 15.000 de lei pe zi.

Pentru redeschiderea tronsonului de cale ferată CFR Infastructură a cheltuit peste 1,2 milioane de lei pentru reabilitarea traseului de 20,5 kilometri fiind efectuate lucrări de consolidare a infrastructurii şi a componentelor feroviare .


După nici cinci luni de la redeschiderea tronsonului de cale ferată, CFR Călători a stabilit că acesta nu este rentabil, în medie doar 11 călători circulând pe acestă rută în timpul celor şase curse efectuate zilnic, adică mai puţin de 2 călători pe cursă.

„Statisticile au arătat că nu sunt pasageri pe această rută. Din acest motiv CFR Călători a decis să renunţe la acest tren. În plus, la rectificarea bugetară de anul trecut, bugetul CFR Călători a fost redus cu 10% şi asta a avut efecte directe în asigurarea activităţii. Traficul a crescut la nivel de reţea, aşa că a fost nevoie să redistribuim trenurile pe rutele solicitate. Din 2011 nu s-au mai făcut investiţii, nu s-a mai achiziţionat material rulant şi suntem sub necesarul prevăzut în constracul de servicii publice”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al CFR Călători, Alina Predescu.


Pe cale ferată inaugurată în luna august 2017, se circula cu maximum 35 de kilometri pe oră, iar pentru a ajunge de la Ilva Mică la Rodna Veche, o distanţă de 20 de kilometri, trenul avea nevoie, în total, de 50 de minute.

Conform reprezentanţilor CFR, viteza de deplasare a Săgeţii Albastre atinge 120 de kilometri la oră, acolo unde infrastructura permite, însă pe tronsonul redeschis de la 1 august şi închis la 1 ianuarie viteza de rulare varia între 20 şi 35 de kilometri la oră.

Ultimele Stiri
abonare newsletter