Actualitate

Valabilitatea paşapoartelor să fie de 10 ani. Cine ar fi beneficiarii acestei schimbări

Mai mulţi parlamentari UDMR au iniţiat o propune legislativă care vizează ca pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, termenul de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice să fie de 10 ani, iar pentru persoanele între 12 şi 25 de ani să rămână de 5 ani.

Sursa foto: calatoriaperfecta.ro Sursa foto: calatoriaperfecta.ro

„Prezenta propunere legislativă urmăreşte alinierea legislaţiei României la bunele practici în materie din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, prin optimizarea condiţiilor aplicabile cetăţenilor români în cazul eliberării documentelor de călătorie în străinătate, precum şi prin reducerea la jumătate a sarcinii administrative a Serviciilor Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS)”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit art.18 al.2.) lit.b.) din Legea nr.248/2005 valabilitatea paşapoartelor simple electronice este de 5 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani. Acest termen este dublu inferior faţă de termenele de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice eliberate cetăţenilor majorităţii statelor membre ale Uniunii Europene, şi anume de 10 ani, de exemplu, în statele comunitare precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Irlanda etc., motivează iniţiatorii.


Aceştia argumentează că situaţia actuală presupune pierdere de timp şi de resurse financiare atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru serviciile publice comunitare abilitate prin lege cu atribuţia eliberării paşapoartelor. Perioada de 5 ani, fiind prea scurtă, ar duce şi la supraaglomerarea ghişeelor SPCEEPS, mai ales în perioada de vară, mai spun iniţiatorii.

„Din motivele prezentate mai sus, propunem modificarea şi completarea art.18 din Legea nr.248/2005, în sensul ca pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, termenul de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice să fie de 10 ani, iar pentru persoanele între 12 şi 25 de ani să rămână de 5 ani, deoarece acesta este intervalul de vârstă când trăsăturile fizionomice ale feţei se pot schimba în mod radical, prin urmare peste vârsta de 25 de ani nu se explică un termen atât de scurt, cum prevede legislaţia actuală”, potrivit documentului citat.


Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, şi este susţinută de parlamentari PSD, ALDE şi PNL.

Etichete: pasapoarte
Ultimele Stiri
abonare newsletter