Actualitate

UPDATE Percheziţii DIICOT la Cluj-Napoca pentru destructurarea unei grupări specializate în delapidare. Vizat este şi medicul Mihai Lucan, fost şef al Institutului de Urologie din Cluj.

Cinci percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, prejudiciul depăşind 5 milioane de lei. Printre cei vizaţi este şi medicul Mihai Lucan.

Foto arhiva Foto arhiva

UPDATE

Avocatul lui Mihai Lucan: Acuzaţiile se bazează pe estimări făcute nu se ştie cum

Avocatul lui Mihai Lucan, Eugen Iordăchescu, a declarat, miercuri, presei care aşteaptă în faţa casei chirurgului clujean, că procurorii nu au dovezi, iar acuzaţiile se bazează pe estimări făcute ”nu se ştie cum”.


Eugen Iordăchescu a spus că procurorii ”se agită foarte tare în acest caz”.

"Mihai Lucan va fi dus la audieri la Bucureşti. Din punctul nostru de vedere, nu există nicio dovadă că au fost comise faptele de către profesorul Lucan sau de fiul acestuia, Ciprian. Se bazează acuzaţiile pe nişte estimări făcute nu se ştie cum, nu există o expertiză. E un non sens ce se întâmplă", a spus Iordăchescu.


--------------------------------------------------------------------------

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române şi procurorii DIICOT-ST fac cinci percheziţii la membrii unei grupări infracţionale, specializată în comiterea infracţiunii de delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, scrie Mediafax.


Activităţile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal, în care se fac cercetări faţă de trei persoane angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz.

”Din primele verificări a reieşit că membrii acestui grup infracţional organizat aveau drept scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceştia şi-ar fi promovat interesele. Gruparea infracţională organizată ar fi fost sprijinită de alte 5 persoane, în schimbul menţinerii în funcţiile de conducere pe care le deţineau. În perioada 2005-2016, membrii grupului infracţional organizat ar fi devalizat persoana vătămată pe de o parte, în beneficiul altei clinici medicale private. Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei”, arată Poliţia.


Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc şi la locuinţa medicul Mihai Lucan, fost şef al Institutului de Urologie din Cluj.

Potrivit DIICOT, dosarul are ca obiect efectuarea de cercetări faţă de membrii unui grup infracţional organizat constituit de către suspecţii Mihai Lucan, Valerian Lucan şi Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajaţi ai persoanei vătămate Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia cei trei şi-ar fi promovat interesele.


”În intervalul de timp cuprins între începutul anului 2005 şi până la sfârşitul anului 2016, membrii grupului infracţional organizat au pus în aplicare rezoluţia infracţională în considerarea căreia a avut loc constituirea grupului, respectiv aceea de devalizare a persoanei vătămate I.C.U.T.R., pe de o parte, şi de imposedare a SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei, pe care şi-a apropriat-o SC LUKMED SRL prin reprezentanţii acesteia din urmă şi în beneficiul direct al membrilor grupului infracţional organizat. Suma de 5.169.406,91 lei, astfel cum a fost evidenţiată până în acest stadiu al instrucţiei penale, (fila 20-57, vol. 20) reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca”, arată DIICOT.

Potrivit DIICOT, prima dintre modalităţile efective prin care s-a realizat delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilităţi, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate de I.C.U.T.R. constând în analizele medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienţii asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL, în condiţiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat I.C.U.T.R.

A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre şi post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupune asigurarea cazării efective a pacientului în condiţiile asigurării asistenţei medicalei calificate.

Astfel, pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător perioadei 2007-2016 de către persoana vătămată I.C.U.T.R. către SC LUKMED SRL în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanţii acestor două entităţi‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către persoana vătămată I.C.U.T.R.

”A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia I.C.U.T.R., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanţii I.C.U.T.R. şi SC LUKMED SRL au dispus transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul I.C.U.T.R. în cel al clinicii aparţinând SC LUKMED SRL fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul I.C.U.T.R. au fost utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL”, adaugă DIICOT.

Conform DIICOT, în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a SC LUKMED SRL în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienţilor le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie”.

”Prin modalitatea expusă anterior a fost cauzat persoanei vătămate I.C.U.T.R. un prejudiciu în cuantum de 2.763.429,54 lei, reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale şi alte consumabile specifice (butelii cu gaze-heliu şi argon) folosit pentru un număr de 159 pacienţi care au făcut obiectul unor proceduri medicale(crioterapie prostatică/renală) efectuate în perioada 2007-2009 cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca”, arată DIICOT.

În aprilie, procurorii DIICOT Cluj au mai făcut percheziţii la sediul clinicii private Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia Lucan, şi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj. Surse judiciare declarau atunci, corespondentului MEDIAFAX, că procurorii au făcut percheziţiile într-un dosar care vizează modul în care mai mulţi pacienţi ar fi fost înregistraţi la ICUTR şi trataţi apoi la clinica privată.

DIICOT solicitatase un control CNAS la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, ca urmare a unei sesizări depuse de deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie. În sesizare, deputatul USR susţinea că pacienţii cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere Institutului de Urologie din Cluj, erau direcţionaţi de către profesorul Lucan către clinica privată Lukmed, clinica fiind deţinută de familia Lucan şi administrată de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era şi angajat al Institutului din Cluj.

Ulterior, Emanuel Ungureanu a depus o sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcţionarilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Potrivit lui Emanuel Ungureanu, cei patru funcţionari (Sanda-Cristina Grăjdeanu, Cezar Radu, Andreea Safta şi Ema-Iulia Popovici) care au fost, în perioada 15-26.05.2017, în control la Cluj, la solicitarea DIICOT, au fost cazaţi la un hotel de cinci stele din oraş, deşi nu aveau dreptul legal să beneficieze de acest confort (conform HG 1860/2006, capitolul 4, articolul 26, al.1 litera a). Cazarea ar fi fost efectuată de reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Claudiu Mihai Hirţea, cu implicarea directă a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă.

”Este foarte ciudat că nişte funcţionari publici veniţi la un control iniţiat de DIICOT şi-au permis să se cazeze la un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, în condiţiile în care legea prevede că funcţionarii se pot caza la un hotel de maxim 3 stele. Dovada că acest control a fost viciat o avem în aceste zile când o altă echipă mixtă a fost trimisă la Institutul de Transplant din Cluj, tot de către DIICOT, un indiciu clar că procurorii au suspiciuni că funcţionarii publici trimişi prima dată în control, în perioada 15-26.05.2017, nu şi-au făcut datoria corespunzător”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter