Actualitate

Lege pentru donarea de ovule şi spermă

<p /><img src="documente/stories/08_august/12_ziua/05-echipament laborator analize doctor 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cuplurile care suferă de sterilitate vor putea avea acces, în curând, la reproducere umană asistată medical cu terţ donator.

Mai „pe româneşte”, o persoană majoră va putea dona spermă sau ovule pentru persoanele sterile.

Tehnicile de reproducere umană asistată medical cu terţ donator vor fi cele realizate în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro şi de inseminare artificială.


Proiectul de lege permite unei a treia persoane, de vârstă majoră, să doneze material reproducător pentru acele cupluri care suferă de sterilitate.

“Accesul la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator va fi permis părinţilor care suferă de sterilitate ce nu poate fi tratată prin nicio metodă terapeutică clasică sau intervenţie chirurgicală, în special în cazul incompatibilităţii imunologice, a existenţei unor imposibilităţi de contact între cele două celule germinative sau a sterilităţii din cauze necunoscute”, se arată în proiectul de lege.


Părinţii vor fi informaţi că procedura ar putea eşua

Potrivit documentului, înainte de a se recurge la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, reprezentanţii spitalului sau clinicii care va efectua operaţiunile tehnico-medicale, trebuie să îi informeze pe părinţi asupra posibilităţilor de reuşită sau eşec, asupra riscurilor la care sunt supuşi mama şi copilul, să verifice motivaţia acestora şi să-i informeze asupra posibilităţilor existente în materie de adopţie prevăzute de lege.


Actul de donare este gratuit

Actul donării este gratuit, iar identitatea terţului donator este confidenţială. Acesta trebuie să-şi dea consimţământul, care trebuie să fie clar şi precis, scris, liber, prealabil şi expres, prin completarea unui formular al cărui model se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii.


De asemenea, reproducerea umană asistată medical cu terţ donator se face în mod obligatoriu cu consimţământul scris, liber, prealabil şi expres al părinţilor.

Ministerul Sănătăţii va controla procedurile


Conform proiectului de act normativ, activitatea de reproducere umană asistată medical cu terţ donator va fi organizată şi controlată de Ministerul Sănătăţii, care este autoritatea responsabilă în domeniu. Supravegherea şi coordonarea activităţilor de reproducere umană asistată medical cu terţ donator se va face de către Agenţia Naţională de Transplant.

Sunt aşteptare propuneri şi observaţii

Cseke Attila, ministrul demisionar al Sănătăţii, a precizat că sunt aşteptate propuneri şi observaţii pe marginea acestui proiect.

“Proiectul propus de experţii ministerului intră în dezbatere publică. Pe durata acestei perioade aşteptăm propuneri şi observaţii privind acest subiect important pentru domeniul medical. Proiectul de Lege conturează cadrul juridic al activităţilor necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu terţ donator, care este reprezentat de prevederile din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil”, a declarat Cseke Attila.

Ultimele Stiri
abonare newsletter