Actualitate

Acţiune fără precedent a magistraţilor clujeni. Au protestat faţă de „ciuntirea” legilor justiţiei FOTO

Aproximativ 100 de procurori şi judecători au protestat luni faţă de modificările aduse de politicieni legilor justiţiei. În semn de solidaritate, mai mulţi clujeni s-au oprit pentru a-i aplauda pe magistraţi,

DE CE AU IEŞIT MAGISTRAŢII ÎN STRADĂ? Modificările la legile justiţiei explicate pe înţelesul tuturor

PSD şi ALDE, dar şi UDMR şi PNL într-o mai mică măsura, au depus o serie de amendente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, folosind ca pretext transpunerea unei directive UE. Amendamentele adaugă la directivă şi par să fie gândite cu dedicaţie pentru salvarea unor categorii anume de inculpaţi, altele limitează drastic mijloacele de probă iar unele reprezintă intimidări evidente la adresa anchetatorilor. Amendamente, calificate drept o “limitare gravă” a atribuţiilor şi mijloacelor de anchetă ale procurorilor şi au efect distrugător asupra justiţiei penale, scrie HotNews.

Citiţi pe larg modificările aduse legilor din Justiţie aici


UPDATE

Ulterior protestului, judecătorii Curţii de Apel Cluj au transmis un comunicat de presă, venind cu argumente suplimentare.

Judecătorii Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Cluj îşi manifestă îngrijorarea cu privire la propunerile de modificare a Codului de procedură penală şi a Codului penal în vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.


“Apreciem că demersul legislativ excede cadrului juridic declarat şi tinde să limiteze până la anulare funcţionalitatea unor instituţii procesuale penale, mai ales a celor din sfera probaţiunii. Totodată, instituirea unor forme suplimentare şi inedite de răspundere penală a magistraţilor, creează premisele unui act jurisdicţional formal şi ineficient.

Reamintim că politicile penale ale unui stat de drept trebuie să se bucure de coerenţă şi previzibilitate şi nu pot fi supuse vremelniciei. Sensibilitatea instituţiilor de drept penal şi procesual penal îndeamnă mai degrabă spre o aplecare matură şi responsabilă iar scopul unor modificări trebuie să consolideze principiile moderne care guvernează procesul penal”, au transmis judecătorii într-un comunicat de presă.


--------------------------------------------------------

Este pentru prima dată când magistraţii clujeni îşi manifestă nemulţumirea faţă de modificări în acest fel. Ei au protestat în tăcere în faţa Curţii de Apel Cluj.  


Judecătorul Cristi Danileţ a explicat că protestul a fost în tăcere pentru că magistraţii sunt "muţi de uimire" faţă de "ciuntirea" legilor justiţiei.

“Am decis să tăcem un sfert de oră, să transmitem un mesaj simplu, suntem muţi de uimire. Practic, nu suntem de acord cu modificările la legile justiţiei şi am explicat acest lucru în mod repetat.


CSM a avizat negativ modificările la legile Justiţiei. Din perspectiva noastră, aceste propuneri sunt defecte şi nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Este un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă, iar siguranţa cetăţeanului este pusă în pericol, iar cetăţeanul onest va avea de suferit tocmai pentru că se modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală fără să se discute cu profesioniştii din justiţie. Vorbesc despre imposibilitatea de a mai folosi înregistrările audio şi video, altele decât cele efectuate de către părţile implicate în dosar.

Practic, cred că este un atac sistematic împotriva justiţiei şi a funcţionării justiţiei şi afectează atât organizarea instanţelor şi parchetelor cât şi modul de funcţionare a activităţii judiciare în penal”, a declarat judecătorul Cristi Dănileţ.

Vă reamintim , proteste faţă de modificările legilor justiţiei au avut loc şi în ţară, duminică seară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter