Actualitate

Două spectacole inedite la Filarmonica „Transilvania”, în weekend

Filarmonica de stat „Transilvania” organizează vineri două concerte dirijate de talentatul tânăr dirijor Andrei Feher.

În prima parte a zilei Andrei Feher va dirija un concert educativ dedicat publicului tânăr, spectacol completat de o scenetă jucată de Adonis Tanţa şi Maria Alexievici în rolul de prezentatori. Concertul presupune fragmente din Fantezia muzicală Mica Sirenă (după Hans Christian Andresen) reinterpretate în viziunea lui Alexander Zemlinsky.

În seara aceleași zilei clujenii se pot reîntâlni cu Fantezia Mica Sirenă adaptată de această dată la un public matur, în anticiparea acestui moment întâmpinându-ne Poemul Simfonic Acteon, compozitor Șerban Marcu și Variațiunile  pe o temă rococo, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.


Născut în România într-o familie de muzicieni, Andrei Feher şi-a început educaţia muzicală ca violonist la Satu-Mare, oraşul său natal. Familia s-a mutat apoi în Canada, iar Andrei Feher şi-a continuat studiile la Conservatorul din Montréal. În 2011 s-a orientat către dirijat, devenind, la doar 22 de ani, cel mai tînăr dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Québec, sub îndrumarea lui Fabien Gabel. În 2013 a fost invitat să dirijeze concertul de închidere al Festivalului de Tineret din Praga, iar ulterior a studiat cu Yannick Nézet‑Séguin, pe care l-a înlocuit la pupitrul Orchestrei Métropolitan din Montréal, într-un program cu muzică de Richard Strauss (2014).

Aceste experienţe i-au deschis calea unor colaborări cu dirijori de renume mondial, ca Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock, Jaap van Zweden, Michael Francis şi Alexander Shelley, dar şi cu solişti ca Radu Lupu, Emanuel Ax, Janine Jansen, Jennifer Larmore, Alina Pogostkina şi Nicolas Altstaedt. În septembrie 2014, Andrei Feher a fost numit asistent al directorului muzical al Orchestre de Paris, Paavo Järvi, dirijînd orchestra în cadrul seriei de concert „Young Public” la Philharmonie de Paris.


În stagiunea 2015/2016, Andrei s-a reîntors la Orchestra Métropolitan şi la Orchestra Simfonică din Québec şi a dirijat Orchestre de Paris în concerte cu Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi Lupul de Prokofiev şi Till Eulenspiegel de Richard Strauss. A fost invitat la pupitrul ansamblului Orchestre de Pau Pays de Béarn pentru premiera mondială a lucrării Soleil noir de Pierre Jodlowski (pe care a dirijat-o apoi la Toulouse, în noiembrie 2016) şi pentru Verklärte Nacht de Schönberg, eveniment în urma căruia Andrei Feher a fost reinvitat de această orchestră în stagiunea 2017/2018, în cadrul căreia va debuta şi cu Les violons du Roy.

Ultimele Stiri
abonare newsletter