Actualitate

Episcopul Florentin Crihălmeanu: Regele Mihai - mare Om, “de țară iubitor și apărător de țară”

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a transmis un mesaj de condoleanțe Familiei Regale, în care spune că regele Mihai a fost "un mare om".

Episcopul Florentin Crihălmeanu: Regele Mihai - mare Om, “de țară iubitor și-apărător de țară” Episcopul Florentin Crihălmeanu: Regele Mihai - mare Om, “de țară iubitor și-apărător de țară”

"Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, Custodele Coroanei Române. Alteța Voastră Regală, vestea trecerii din această viață a Majestății Sale Regele Mihai ne îndoliază inimile și le deschide totodată spre rugăciune. O rugăciune de însoțire și mijlocire pentru sufletul său, dar deopotrivă de recunoștință și mulțumire Domnului pentru darul de a fi fost compatrioți și contemporani cu acest mare Om, 'de țară iubitor și-apărător de țară'. S-a încercat, în diferite moduri, înlăturarea Sa din istorie și din viața României — un destin pe care adeseori l-a împărtășit și Biserica Română Unită cu Roma, greco-catolică. Istoria însă ne-a arătat că planul și crezul celor fără Dumnezeu au rămas neputincioase în fața celor care au înțeles cuvântul Mântuitorului: 'fără Mine nu puteți face nimic' (cf. Io 15,5). De aici și deviza: 'NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU', care a constituit crezul Majestății Sale și i-a fost călăuză pe viață, împiedicându-l să se rătăcească ori să se înstrăineze de țară, indiferent de vitregiile vremurilor", se arată în mesajul episcopului Florentin Crihălmeanu.

În mesaj se mai spune că figura regelui Mihai va dăinui în memoria poporului român.


"Privim acum cu emoție urmele lăsate pe file de timp de acest mare Om care, acceptând umilirile istoriei, a știut să-și păstreze mereu demnitatea de român și de rege. Se confirmă, astfel, cuvintele rostite cu ani în urmă de Majestatea Sa Regina Ana: 'Regalitatea e ceva interior, nu se reduce la mobilier, bijuterii, ceremonii regale.... Un rege nu râvnește la putere. El dorește să aibă forța de a dărui putere și prestigiu poporului său'. Figura ultimului monarh al României va dăinui în memoria poporului nostru ca un simbol al continuității, al echilibrului și demnității, al celui care nu s-a schimbat odată cu trecerea regimurilor sau a dictaturilor, ci a rămas perseverent propriului crez de viață", a mai spus episcopul greo-catolic.

De asemenea, Florentin Crihălmeanu, menționează că, întâlnind pe Majestatea Sa, oamenii au avut "privilegiul de a fi vorbit cu istoria, de a fi ascultat istoria și a de a fi atins istoria — cea adevărată, capabilă să ne limpezească și să ne lumineze sufletul".


"Putem afirma că, întâlnind pe Majestatea Sa, am avut privilegiul de a fi vorbit cu istoria, de a fi ascultat istoria, de a fi atins istoria — cea adevărată, capabilă să ne limpezească și să ne lumineze sufletul. Așa cum în această viață a acceptat să vegheze de departe asupra României, de-acum, în alt fel, credem că nu va pregeta să-și continue misiunea și menirea. (...) Fie ca Bunul Dumnezeu să încununeze pelerinajul său pământesc cu coroana veșniciei cerești, oferindu-i cuvenita răsplată! Să-i fie odihna în Lumina veșniciei înveșmântată, iar memoria, în suflete, cu reverență, păstrată! Odihnească în Pacea Domnului binecuvântată!", conchide episcopul Florentin Crihălmeanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter