Actualitate

Cu barca pe Calea Someșeni. Strada se inundă ori de câte ori plouă

Este destul o ploaie de câteva minute pentru ca cei care locuiesc pe Calea Someșeni să trebuiască să își scoată cizmele de cauciuc din dulap. În doar câteva minute, strada lor se inundă, iar autoritățile nu par să audă strigătele lor disperate de ajutor.

Sursă foto: Facebook Info Trafic Cluj Sursă foto: Facebook Info Trafic Cluj

În urmă cu un an, pe Calea Someșeni a fost realizată o pistă de biciclete care ține loc de trotuar. Locuitorii spun că de când e pista, strada se inundă.

„Avem o mare problemă pe Calea Someșeni când plouă. De când s-a făcut pista de biciclete, apa rămâne pe drum și e dezastru. Iar drumul e rău, plin de cratere care nu se văd, fiind acoperite de apă”, a spus Adrian Oltean, pe un site pentru sesizări către primărie. Sesizarea însă nu a primit niciun răspuns.


Anul trecut, Primăria inaugura o altă pistă pentru biciclete. De data aceasta, însă, înlocuind întregul trotuar pe o porțiune de 5 kilometri pe Calea Someșeni, continuând pe strada Pata Rât, până pe Calea Dezmirului. Astfel, pietonilor nu le-a rămas decât să riște să meargă pe pistă, fiind în pericol să fie accidentați de un biciclist neatens sau să meargă pe partea carosabilă, riscând să fie acroșați de o mașină. Această măsură i-a uimit până și pe bicicliști, mai ales că există numeroase porțiuni denivelate. Reprezentanții Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca transmit că, în planurile inițiale, acea porțiune de drum nu a fost nicicând prevăzută ca trotuar. Scopul ei a fost dintotdeauna acela de a le oferi o cale sigură de acces bicicliștilor.

„Pista de biciclete de tip construcție nouă edificată pe amplasamentele Calea Someșeni, strada Pata Rât, Calea Dezmirului face parte integrantă din proiectul finanțat din fonduri europene nerambursabile ''Rețea de stații selfservice de închiriere biciclete", astfel cum a fost aprobat prin H.C.L. 291/2010, 292/2010 modificate prin H.C.L. 435/2010 și H.C.L. 436/2010, în virtutea realizării unei legături cu U.A.T. Apahida (partener în cadrul proiectului mai sus menționat) la nivelul Zonei Metropolitane în baza principiului intermodalităţii transportului public în zonă.


Ca atare, obiectivul asupra căruia s-a intervenit prin marcaje rutiere nu a avut niciodată destinația de trotuar așa cum este definit prin stas-urile și normele tehnice în vigoare, reprezentând de la faza de proiectare o cale rezervată și amenajată pentru circulația cicliștilor în lungul arterei de circulație, independentă de aceasta”, au transmis reprezentanții Biroului Mass Media.

 


Necazurile clujenilor care locuiesc pe Calea Someșeni însă nu se termină aici. Dacă tot au nevoie de barcă pentru a se deplasa pe propria lor strada, ei trebuie să o facă pe bâjbâite, pe întuneric, mai ales că nu există iluminat public pe întreaga stradă.

Am rugămintea de la dumneavoastră și de la specialiștii în domeniu din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca să analizați posibilitatea introducerii sistemului de iluminat public pe Calea Someșeni. În momentul de față iluminatul public se oprește lângă RADP Cluj-Napoca (Calea Someșeni nr.2). Restul de 99,99% din cale (de la RADP până ce calea dă în strada Moș Ion Roată și continuă cu strada Pata Rât), cufundându-se în beznă noaptea”, a scris Andrei Lazăr-Moldovanu pe un site pentru sesizări către Primărie.


Răspunsul a fost prompt, însă nesatisfăcător.

„În prezent se verifică situația juridică a terenului, iar în cazul în care zona este în domeniul public, municipalitatea va introduce iluminatul public”, a transmis Biroul Mass-Media.


Până se vor găsi soluții, locuitorii de pe Calea Someșeni nu pot decât să facă haz de necaz și eventual, să meargă la scaldă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter