Actualitate

Cât trăiesc clujenii? Durata medie de viață este destul de mare, însă jumătate dintre clujeni sunt bolnavi

Durata medie de viață atât la femeile din județul Cluj cât și la bărbați a fost într-o continuă creștere în ultimii 20 de ani. Paradoxal însă este că aproape jumătate dintre locuitorii județului suferă de cel puțin o boală cronică.

În ultimele două decenii, media de vârstă a clujenilor a fost în creștere, cu excepția perioadei 2000-2002 când a scăzut 0.06 procente în comparație cu perioada 1999-2001, ajungând de la o medie de 71,81 ani, la 71,75 ani.

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații


Însă, în urma acestei mici scăderi, în perioada 2014-2016, clujenii au ajuns să trăiască, în medie, 76,94 ani. Femeile trăiesc în general cu 6 ani mai mult decât bărbații. Astfel, în aceeași perioadă, bărbații trăiau în medie aproape 74 de ani în timp ce femeile ajungeau la aproape 80 de ani.

Cele mai des întâlnite boli


Cu toate acestea, în ciuda duratei medii de viață înaintată a clujenilor, aproape jumătate din populația județului suferă de cel puțin o boală cronică.

La ultimul recensământ, din anul 2011, populația județului Cluj era de 691.000 de locuitori dintre care, potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică Cluj (293.500 persoane) suferă de cel puțin o boală cronică.


Cele mai des întâlnite probleme de sănătate în rândul clujenilor sunt bolile de inimă ale aparatului circulator. Astfel, la începutul acestui an, în evidențele DSP se aflau 98.085 de pacienți cu afecțiuni hipertensive.

Pe locul al doilea în clasament se află cardiopatia ischemică, tot o boală de inimă, care este suferința mușchiului cardiac (miocard) și se produce prin îngustarea sau blocarea arterelor coronare, oprindu-se astfel irigarea miocardului.  În evidența DSP se află peste 40.000 de astfel de cazuri.


Diabetul zaharat este de asemenea una dintre afecțiunile care are cea mai mare pondere în rândul clujenilor. Astfel, aproape 30.000 de persoane sufetă de această boală.

Stresul, factorul principal


Ritmul de viață mult mai agitatorele petrecute în trafic, datoriile, salariile mici, sunt cele mai des întâlnite motive pentru care stresul este atât de prezent în viața nostră. Stresul a ajuns să fie motivul principal pentru care ne îmbolnăvim.

„Din cauza stresului cotidian, a vieții dezorganizate și din cauza faptului că ritmul vieții nu mai este cum era acum 40-50 de ani, ci este dublu sau triplu. Acesta este factorul principal”, a spus Manuel Chira, chirurg cardiovascular.

În momentul în care stresul s-a instalat deja în viața noastră, suntem afectați atât la nivel psihic, cât și fizic. Nu mai avem energie, suferim de dureri de cap, dureri musculare, palpitații ale inimii. Pierdem nopți întregi fără să reușim să dormim, iar relațiile amoroase cu partenerul de viață nu ne mai atrag atenția. Stresul are, de asemenea, efecte și asupra sistemului nostru imunitar, motiv care sunt predispuși la aceste boli cronice. Când suntem stresați, corpun nostru produce mai mult cortizol, iar studiile arată că acesta acționează negativ asupra sistemului imunitar.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter