Actualitate

Ultima mojicie. CJ neagă evidenţa şi ameninţă jurnaliştii cu plângeri penale.

Articolul publicat ieri pe monitorulcj.ro despre urmărirea penală a arhitectului-şef al județului, Claudiu Salanță, a primit replica promptă a Consiliului Județean. Ce se ascunde în spatele răspunsului?

UPDATE - Poziţia lui Claudiu Salanţă: Nu sunt urmărit penal

Referitor la articolele de presă apărute în publicația Monitorul de Cluj  din data de 20.11.2017 intitulat „Claudiu Salanţă, arhitectul şef al Consiliului Judeţean, urmărit penal" și din data de 21.11.2017 intitulat „Ultima mojicie. CJ neagă evidenţa şi ameninţă jurnaliştii cu plângeri penale." vă adresez în mod respectuos solicitarea, ca în conformitate cu principiile care garantează libertatea expresiei şi dreptul fundamental al cetățenilor de a primi informații adevărate şi opinii oneste, să asigurați rectificarea cu celeritate a titlului și articolului amintit pentru a corespunde realității și pentru a nu-mi prejudicia, mai mult decât a făcut-o până la acest moment, dreptul constituțional garantat la demnitate, onoare, viața particulară şi propria imagine.


Motivarea solicitării de rectificare este argumentată de faptul că articolul prezintă aspecte neadevărate și anume, faptul că aș fi urmărit penal în dosarul nr. 7045/P/2015 instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, aspect total fals. În nici un moment al cercetării desfășurate în cadrul dosarului amintit nu am avut nici o altă calitate decât cea de MARTOR. Mai mult decât atât, în data de 10.01.2017 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a emis Ordonanță de clasare prin care a dispus „Clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu prev. de art.297 alin. 1 C. pen., care face obiectul prezentei cauze, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală". Rezoluția dispusă de procurorul de caz a fost atacată de către R.A. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj la Prim-procuror care a respins cererea, menținând în continuare soluția de clasare a cauzei. Cu alte cuvinte niciodată în decursul cercetării efectuate nu s-a constat existența unor fapte de natură penală și drept urmare nu s-a demarat niciodată începerea urmăririi penale împotriva vreunei persoane. Decizia a fost atacată la Judecătoria Cluj, dosar nr. 6353/211/2017 care prin Hotărârea nr. 1878/2017 a admis cererea și a solicitat completarea dosarului de cercetare penală, însă acest aspect nu înseamnă sub nicio formă că s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva mea sau că s-a constat existența unor fapte de natură penală și sunt convins că motivarea hotărârii instanței o să clarifice fără echivoc acest aspect. În concluzie nu am fost și nu sunt urmărit penal ci am doar calitatea de martor în dosar.

Referitor la restul aspectelor prezentate în articol vă informez că intenționez să îmi exercit dreptul la replica în zilele ce urmează pentru a clarifica documentat cele prezentate în scopul de a prezenta informații adevărate și opinii oneste.


ŞTIREA INIŢIALĂ

Într-un comunicat, instituția aruncă o fumigenă: "Claudiu Salantă nu este urmărit penal în niciun dosar aflat pe rolul instantelor de judecată, domnia sa având simpla calitate de martor".


Comunicatul se încheie cu o amenințare: "forul administrativ județean constată existența unei tentative clare de intimidare a angajaților săi angrenați, prin prisma funcției deținute și a competențelor stabilite prin fișa postului, în relația instituțională dintre cele două entități publice. În acest context, funcționarii Consiliului Județean Cluj vizați de astfel de acuze nefondate înțeleg să se adreseze instanțelor de judecată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.".

Claudiu Salanță ESTE URMĂRIT PENAL, pentru că magistraţii au decis retrimiterea dosarului la procuror pentru completarea urmăririi penale referitoare la arhitectul clujean.


Accesul liber la justiție este un drept al oricărui cetățean, astfel încât ameninarea cu chemarea în instanță nu este o amenințare în sensul penal al cuvântului. Dar dreptul presei de a relata fapte şi declarații ale politicienilor şi funcționarilor publici este un drept fundamental şi ține de libertatea de exprimare. Iar orice încercare a unui individ de a pune pumnul în gura presei este o acțiune de o gravitate excepțională, pe care nu o vom tolera. Vom scrie întotdeauna exact ceea ce este important pentru cititorii noştri, cetățeni ai acestui județ, indiferent de presiunile pe care politicienii le vor face. Dreptul vostru de a fi informați este, pentru noi, cel mai important şi nu ne vom lăsa intimidați.

Monitorul de Cluj a scris ieri că judecătorul de cameră preliminară a retrimis dosarul penal al lui Claudiu Salanţă, arhitectul şef al Consiliului Judeţean Cluj, la procurori pentru completarea urmăririi penale. Decizia vine după ce Aeroportul Internaţional Cluj le a intentat proces Consiliului Judeţean şi arhitectului Claudiu Salanţă.


Aeroportul Internaţional Cluj a făcut plângere penală împotriva arhitectului şef al Consiliului Judeţului Cluj, Claudiu Salanţă, pentru abuz în serviciu, însă, iniţial, procurorii au decis să claseze cauza. Împotriva acestei hotărâri, conducerea aeroportului a făcut plângeri care au ajuns în faţa judecătorului de cameră preliminară. Săptămâna trecută, magistraţii au decis desfiinţarea soluţiei de clasare şi retrimiterea dosarului la procuror pentru completarea urmăririi penale referitoare la arhitectul clujean.

Ce uită Consiliul Judeţean să precizeze este faptul că într adevăr Salanţă are calitate de martor, dar în alt dosar. În trecut, Salanţă a fost audiat de procurorii DNA, în calitate de martor, în cadrul cercetărilor care l au vizat pe şeful CJ Cluj, Horia Uioreanu.

„Urmărirea penală este o etapă a procesului penal în care se află o persoană. Această persoană implicată în proces, din momentul în care este suspect, înseamnă că este bănuită. După care, dacă împotriva sa sunt probe de vinovăţie este acuzată, adică inculpată. E posibil să se trimită înapoi dosarul la procurori în vederea refacerii urmării penale, a refacerii rechizitoriului. În tot acest timp, persoana respectivă are calitate de persoană urmărită penal”, a declarat avocatul Tiberiu Ban.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi aici.

Ce spune Claudiu Salanţă despre acest dosar puteţi citi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter