Actualitate

Copiii din România, cei mai expuşi din UE la riscul sărăciei

Copiii din România (49,2%) sunt cei mai expuşi din Uniunea Europeană (UE) la riscul sărăciei şi al excluziunii sociale, fiind urmaţi de cei din Bulgaria (45,6%), Grecia (37,5%) şi Ungaria (33,6%), potrivit datelor din 2016 publicate, luni, într-un raport al Eurostat.

Copiii din România, cei mai expuşi din UE  la riscul sărăciei Copiii din România, cei mai expuşi din UE la riscul sărăciei

La polul opus, statele în care sunt cei mai puţini copii expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială sunt Danemarca (13,8%), Finlanda (14,7%), Slovenia (14,9%) şi Cehia (17,4%), potrivit Mediafax.

Cota a scăzut în ultimii ani

În 2016, 24,8 milioane de copii din UE sau 26,4% din populaţia cu vârste cuprinse între zero şi 17 ani, erau expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, ceea ce înseamnă că locuiau în gospodării unde veniturile erau mici, lipseau condiţiile materiale, iar programul de muncă al persoanelor cu vârsta necesară era redus.


Cota copiilor care prezintă risc de sărăcie sau excluziune socială în UE a scăzut în ultimii ani, de la 27,5% în 2010, la 26,4% în 2016.

Unul din 10 copii a mers la culcare flămând

Cel mai recent raport realizat de World Vision România releva faptul că În mediul rural, în 2016, peste 70 la sută dintre familii nu le-au putut oferi copiilor o alimentație de calitate, iar unul din 10 copii a mers la culcare flămând.

Bunăstarea copilului din mediul rural s-a ameliorat în 2016, dar nu depășește pragul de risc de sărăcie și excluziune socială -  conform datelor studiului „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”.


În mediul rural, există în continuare o categorie de copii proveniți din familii foarte sărace, cu mulți copii, care trăiesc în condiții dificile de viață și cu rezultate școlare slabe. Potrivit studiului, polarizarea societății pare să se accentueze, cu un număr semnificativ de copii care nu au nicio șansa să intre în competiția pentru „oportunități egale de dezvoltare”, ceea ce impune inițierea unor măsuri concrete din partea autorităților, profesioniștilor și publicului larg. 

Rezultate școlare slabe, nutriție inadecvată și riscuri de sănătate sunt unele dintre problemele majore cu care se confruntă copiii din mediul rural:


Sărăcia prezentă la nivelul comunităților rurale este încă mare, jumătate dintre părinți nu pot oferi copiilor o dietă minim acceptabilă (alimente din fiecare grupă alimentară), iar 74% dintre familii au avut dificultăți în a le asigura copiilor o alimentație de calitate

Etichete: saracie copii
Ultimele Stiri
abonare newsletter